Tipy a triky pro snadnější žehlení

Žehlení nepatří mezi oblíbené činnosti mnohých z nás. Naštěstí existují různé tipy a triky, jak si žehlení usnadnit a také jej zrychlit. Čas, který díky tipům a trikům, uvedeným v dnešním článku ušetříte, můžete strávit s rodinou, případně jinou, příjemnější činností, než je zrovna žehlení.

Napařovací žehlička

Kvalitní žehlička usnadní žehlení

Preferujete oblečení z bavlny, vlny, lnu, manšestru nebo flanelu? A jak se vám žehlí s vaší součastnou žehličkou? Kupovali jste ji podle toho, jak často a jaké materiály žehlíte, nebo jste ji zakoupili proto, že byla právě ve výprodeji? Pokud jste výběru žehličky nevěnovali pozornost, je velmi pravděpodobné, že žehlení s ní není to pravé ořechové a bude vám trvat mnohem déle. Navíc obyčejné žehličky nemají ve většině případů možnost nastavení požadované teploty na konkrétní materiál, snadno se tak může stát, že oblečení spálíte.

V případě žehličky se proto nevyplatí šetřit, zejména pak, žehlíte-li opravdu často. Kvalitní žehličky se umí rychle nahřát, snadno a šetrně vyžehlit jakýkoliv materiál při požadované teplotě, mají také schopnost napařování, samočištění nebo rychlého vypnutí a zchladnutí povrchu.

Máte-li v plánu zakoupit novou žehličku, poraďte se s odborníkem, který vám doporučí vhodný typ na míru vašim potřebám. Věnujte pozornost nejen žehlícímu povrchu (teflon, keramika, apod.), ale také možnosti nastavení teplot pro určité materiály, hmotnosti žehličky (těžší, je obvykle lepší) a funkcím, které nabízí (napařování, automatické vypnutí, apod.).

Oblečení perte vhodným pracím prostředkem a správně jej pověste

Používejte kvalitní prací gely nebo prášky, které prádlo změkčí, zachovají jeho tvar a zároveň sytost barvy. Pomůže také použití aviváže a změkčovače vody. Po vyprání prádlo dobře protřepejte, pověste jej na sušák a u každého kousku ručně vyrovnejte všechny záhyby a kapsy.

Několik tipů pro snadnější žehlení

  • Oblečení z manšestru, vlny, tvídu a také flanelu má obvykle matný povrch. Chcete-li, aby to tak zůstalo, žehlete výše uvedené materiály přes tenkou tkaninu nebo z rubu. Stejný způsob žehlení se doporučuje i u tmavého oblečení, kde hrozí, že následkem vysoké teploty oblečení zesvětlá a nebo se bude příliš lesknout.
  • Hedvábí vždy žehlete přes tenkou tkaninu. Krajkové oblečení a oblečení s větším chlupem žehlete přes froté ručník.
  • Košile a trička je vhodné po vyprání pověsit na široká ramínka – usnadníte si tak jejich následné žehlení, protože se na ramínku částečně vyrovnají.
  • Vyprané a usušené prádlo uložte do koše šetrně. Čím více se prádlo během manipulace skrčí, tím hůře se bude následně žehlit.
  • Pro narovnání skrčeného prádla, případně pro jeho „zpevnění“ lze použít speciální přípravky sloužící ke škrobení nebo naopak změkčení prádla. Přípravky (s rozprašovačem) jsou běžně k dostání v obchodech.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies