Tipy a triky pro jarní úklid

Nastupující jaro a probouzející se příroda v nás vzbuzují neodkladný pocit, že bychom měli zatočit s nepořádkem a přivítat jaro ve vymydlených, uklizených domech a bytech. Nabízíme pár rad, jak si jarní úklid zorganizovat a přežít ho ve zdraví.

Jarní úklid

<!-- -->

Dělba práce

Nepropadejte dojmu, že veškerý úklid leží jen na vás. Zapojte i ostatní členy domácnosti. V klidu si sedněte a jmenovitě sepište, co kdo z rodiny udělá. K úkolu nezapomeňte připsat i datum, jinak byste - hlavně zaúkolujete-li teenagery - mohli čekat až do příštího jara. Úkoly by samozřejmě měly odpovídat věku a fyzické kondici rodinných příslušníku. Zatímco 190-ti centimetrový skoro dospělý syn je ideálním kandidátem na mytí oken, jeho desetiletá sestra zvládne utřít prach nebo zamést podlahy.

Co se nehodí, pryč z domu!

Ne, nemluvíme o členech domácnosti... Možná i vy patříte k těm, kteří schovávají spoustu věcí (zbytečných) „na potom". Někam se uloží a pak se na ně měsíce a roky práší a práší... Chce to radikální krok. Tím, že proberete skříně, komory a šuplíky, jednak mnohdy s překvapením zjistíte, co v nich vlastně máte, a také si uvědomíte, že spousta věcí vám vůbec nechyběla. Buďte nemilosrdní i pokud jde o váš šatník. Nepodléhejte dojmu, že když jste halenku (kalhoty, svetr apod.) neoblékla rok nebo dva, tak ji od zítřka určitě začnete nosit. Nezačnete. Sbalte zbytečné oblečení do pytlů a darujte místní charitě, kde najdou využití a udělají radost. Nebo uspořádejte minibazar vyřazených věcí mezi kamarádkami, sousedy, v mateřském centru nebo ve vaší ulici. Prázdnější skříň nebo komora bude rázem vypadat uklizeněji.

Pozvěte si odborníky

Možná že zvládnete vymalovat byt nebo přebrousit parkety, ale zvažte, zda není lepší pozvat si na odbornější práce specializovanou firmu. To platí i o samotném úklidu - existují úklidové firmy, které starosti s úklidem vyřeší za vás. Doporučuje se srovnat si předem ceny a zeptat se i na pojištění proti škodám.

Rozumné cíle

Jste-li maximalistka a chcete dosáhnout bytu nebo domku, kde se vše leskne, nikde ani stopa prachu a vše voní čisticími prostředky, máte zaděláno na nejednu stresovou situaci a možná i celkový kolaps váš i vaší rodiny. Dejte si rozumné cíle a zvažte, zda některé činnosti nezredukovat nebo nezrušit úplně. Např. žehlení - je opravdu nutné žehlit trička, která váš syn po dvou hodinách tréninku přinese propocená a hodí zpět do pračky? Totéž platí třeba o pyžamech, domácím oblečení apod. Je nutné pečlivě vyleštit všechny skleněné plochy a zrcadla, když se vám doma batolí malé děti? Opravdu musíte navoskovat veškerý nábytek v bytě právě teď a nenechat to třeba na léto? A vůbec - není lepší si pořádně vychutnat jaro než se stresovat šmouhami na okně???

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies