Těstoviny - zajímavosti, chutné recepty

Těstoviny jsou v naší kuchyni samostatná a také velká kapitola. V Evropě jsou známy již od roku 1300, kdy je ze svých výprav po Orientu přivezl slavný cestovatel Marco Polo. Přečtěte si o těstovinách více...

Těstoviny

Těstoviny - zajímavosti

Těstoviny jsou v naší kuchyni samostatná a také velká kapitola. V Evropě jsou známy již od roku 1300, kdy je ze svých výprav po Orientu přivezl slavný cestovatel Marco Polo.

 

Italové si přizpůsobili recept na těstoviny svým podmínkám a dostupným surovinám - vznikly takzvané špagety, které se s velikou oblibou vaří po celém světě i dnes.

 

Z původně rýžové mouky se začala používat mouka pšeničná, nejlépe hrubá a voda. Přidávají se také vajíčka. Pro pěknou barvu lze přidat špenát nebo mrkev.

 

Obsahují velké množství složených sacharidů, které dodávají energii. Jsou vhodné pro lidi držící redukční dietu. Ti se ovšem musí vzdát různých smetanových omáček a jiných kalorických příloh.

 

Dnes je známo asi 300 druhů této potraviny. Mnoho receptů asijské kuchyně je založeno na těstovinovém základu. Používají se jako přílohy, zavářky do polévek, upravené sladkým nebo slaným způsobem, zapékané, smažené atd. atd.

 

Jejich využití je opravdu obrovské. A v dnešní uspěchané době, je to pro ně veliké plus, nejen díky jejich rychlé přípravě a nekonečných možnostech jejich přípravy.

Recept na omelety s těstovinami (pro 4 osoby)

8 vajíček, 100 dkg vařených těstovin, 6 lžic strouhaného sýra, 2 lžíce oleje na smažení, pepř, sůl, strouhaný sýr na posypání

Jak na to

Vejce, sýr, sůl a pepř rozšleháme, poté přidáme drobně nakrájené nudle. Rozehřejeme si pánvičku, nejlépe lívancovou. Kápneme na ni trošku oleje a smažíme na mírném ohni malé omeletky. Když se vejce začnou srážet, tak omeletky obrátíme. Na talíři je posypeme strouhaným sýrem a podáváme s různě upravenou čerstvou zeleninou.

Zapékané nudle s mákem (pro 4 osoby)

300 g širokých nudlí, 150 g másla, 150 g mletého máku, 150 g moučkového cukru, 100 g rozinek, švestková povidla

Jak na to

Uvařené nudle polijeme máslem a promícháme. Ohnivzdornou mísu vymažeme zbytkem másla a vysypeme strouhankou. Dáme do ní část nudlí. Zbytek promícháme s mletým mákem, omytými rozinkami a větší částí cukru.

 

Polovinou poklademe první vrstvu v míse. Potřeme povidly a zasypeme zbytkem nudlí. Dáme zapéct do předehřáté trouby. Hotové nudle na talíři posypeme moučkovým cukrem.

Flíčky se zelím (pro 4 osoby)

100 g hlávkového zelí, 400 g flíčků, 3 lžíce sádla, 1 cibule, sůl, kmín, mletý pepř, ocet, cukr

Jak na to

Uvaříme si flíčky v dostatečném množství slané vody, podle návodu na sáčku. Necháme okapat.

 

V hrnci osmažíme drobně nakrájenou cibuli na rozpuštěném sádle, vsypeme zelí nakrájené na tenké nudličky, přidáme sůl, kmín, mletý černý pepř, podlijeme troškou vody a dusíme, až je zelí měkké.

 

Vydusíme všechnu vodu a zelí dochutíme solí, octem a mletým cukrem. Do hotového zelí vsypeme flíčky a důkladně promícháme.

 

Komu to zdraví dovolí, může si hotový pokrm na talíři polít kostičkami vyškvařené uzené slaniny.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies