Téměř bezúdržbová moderní zahrada

Mít krásnou zahradu s minimálním vynaloženým úsilím při péči o ni? Ano, i to je možné. Jen se musí vědět, jak správně na to. Ale čas od času se vám zahradní úpravy určitě nevyhnou. 

Tulipány

Zahrada zcela bez údržby neexistujehrábě s listím

Co si budeme povídat, zahrada zcela bez údržby neexistuje. Vždy je potřeba přidat ruku k dílu, aby zahrada kvetla do krásy. V dnešním článku si ovšem povíme, jak zahradní práce zredukovat na úplné minimum tak, aby i přes minimální námahu měly rostliny zajištěny dostatečné podmínky.

Celkové řešení zahrady

Pokud si chcete zahradu navrhnout sami, nezapomeňte na to, že v jednoduchosti je síla. Nesnažte se tedy zbytečně kombinovat tvary, materiály a barvy , které budou ve výsledku vypadat „přeplácáně". Snažte se dynamiku a barevný kontrast vnést do zahrady kombinací živého a neživého materiálu (dlážděných či vysypávaných ploch a ploch osázených zelení). 

Nekonec ještě zbývá vybrat si nějakého pomocníka, který práci na zahradě ještě více usnadní, popřípadě poradí s čím a jak zacházet. Vašim pomocníkem by mohl být Baumax. Najdete tady veškeré nářadí a přístroje, teré budete při práci na zahradě potřebovat. 

Baumax také poradí i s jinými záležitostmi. Lámete si hlavu s tím, kde umístit pergolu, jak založit kompost, poradí co se týče péče o trávník, stromky. Pokud hledáte informace, jak připravit půdu pro výsev či jak založit výsev okrasných dřevin není třeba nakupovat žádné chytré knihy, ale zabrouzdat na internetu. Údržba zahrady je silnou stránkou Baumaxu.

Plevele se zbavíte za pomoci geotextilie a mulčovací kůry

Odstraňování plevele ze záhonků s květinami, záhonků s jahodami nebo zahradních chodníčků je noční můra nejednoho zahrádkáře. Uvažujete o tom, jak se této nepříjemné povinnosti zbavit Zcela jednoduše! Postačí pokud na záhony umístíte geotextílii, do které vytvoříte nožem nebo nůžkami menší otvory pro pěstované rostliny (příliš velkými otvory by mohl plevel prorůstat). Tato textilie sice není příliš vzhledná, za to ale praktická. Pokud navíc nasypete na povrch mulčovací kůru, můžete se těšit z krásného záhonku bez plevele, který navíc bude vonět po dřevě. Pro geotextilii i pro mulčovací kůru si zajeďte do Baumaxu, kde vám také poradí jak správně na to. 

konev na zalévání zahradyVýběr rostlin je důležitý

Do bezúdržbové zahrady jsou nejvhodnější květiny, keře a stromy, které k tomu aby rostly, vyžadovaly co nejméně péče (nemyslíme tím pravidelné zalévání, o tom si povíme o pár řádků níže). Nejvhodnější jsou stromy a keře neopadavé, ty neopadávají, zato vám odpadne na podzim starost s hrabáním spadaného listí (například buxus, zerav, smrk, jalovec, cypřišek, atd.).

V baumaxu kromě nářadí a nejrůznějkších materiálů najdete samozřejmě celou řadu nejrůznějších rostlin, včetně okrasných dřevin a ovocných stromů. Tak proč objíždět nekolik zahrádkářství, když v Baumaxu to máte všechno pod jednou střechou. Při výběru rostlin zvolte jen odolné druhy, jimž neublíží ani mráz. Vhodné jsou vřesy a vřesovce, barvínek, bakopa, plicník nebo břečťan nebo většina druhů suchomilných trvalek (ty vypadají úžasně na skalce nebo vyvýšeném záhonu).

Automatická závlaha zajistí vláhu rostlinám i trávníku

Automatický zavlažovací systém je ideální pro bezúdržbovou zahradu, rostlinám zajistíte pravidelnou zálivku s minimální námahou. Ovládací jednotka automatické závlahy zajistí bezobslužný chod a pomocí srážkového čidla odstaví v deštivém období systém z provozu. Navíc automatický zavlažovací systém ušetří až 30% spotřeby vody.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 1.7 Počet: 3 Nejlepší: 3 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies