Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Tartletky - křehké a božské mini dortíky

Máte chuť na něco sladkého? Chcete malinko zhřešit? Tak to vás potěšíme těmito fantastickými mini dortíky. Existuje spousta způsobů, jak je připravit nebo čím je naplnit. A my jsme pro vás vybrali ty nejlepší z nejlepších.

Tartletky - křehké a božské mini dortíky

 

Čokoládové tartletky s pistáciemi (8 ks)

 

  • Mandle - 1 hrnek (loupané)
  • Hladká mouka - 1 hrnek
  • Kakao - ½ hrnku
  • Med - 2 lžíce
  • Mletá skořice - 2 lžičky
  • Kokosový olej - 4 lžíce
  • Pomerančová kůra - 1 lžíce (nastrouhané)
  • Voda - 4 lžíce

 

Na náplň budete potřebovat tyto suroviny:

 

  • Hořká čokoláda - 200 g
  • Smetana ke šlehání - ¾ hrnku (33 % tuku)
  • Pistácie nesolené - nasekejte je na menší kousky

 

Nejprve si připravte těsto. Všechny ingredience rozmixujte tak, aby vznikla hladká hmota. Pokud by se vám těsto příliš drobilo, můžete přidat malé množství vody, aby lépe drželo tvar. Těsto pak rukama vtlačte do jednotlivých formiček na tartletky a dno pak několikrát propíchněte vidličkou či špejlí.

 

Dejte je péct do vyhřáté trouby na 180 °C minimálně na 15 minut. Mezitím, co budete čekat až hotové tartletky vychladnou, si můžete připravit náplň. Do hrnce nalijte smetanu, čokoládu, kterou jste si nalámali na menší kousky, a vařte za stálého míchání na mírném ohni.

 

Míchejte metličkou tak dlouho, dokud vám nevznikne hladký krém. Pokud vám už tartletky vychladly, opatrně je vyklopte z formiček a začněte plnit krémem. Každou tartletku nakonec ozdobte kousky pistácií a dejte do lednice. Nechte je tam minimálně 1 hodinu, aby pořádně ztuhly. Pak můžete podávat.

 

 

 

tartletky s ovocem

 

Ovocné tartletky s krémem “patisserie” (9 ks)

 

Krém “patisserie” si připravte raději den předem, musíte ho totiž nechat přes noc pořádně vychladnout. Připravte si na něj tyto ingredience:

 

  • Mléko - 500 ml
  • Citronová kůra či olej
  • Vanilkový lusk - 1 ks
  • Vaječné žloutky - 180 g (asi 9 vajec)
  • Krystalový cukr - 150 g
  • Hladká mouka - 50 g

 

Vanilkový lusk rozřízněte podélně a vydlabejte zrníčka pomocí nože. Dejte je do mléka a spolu s citronovou kůrou začněte vařit. Žloutky si vyšlehejte s cukrem ve větší míse a poté do nich přisypte mouku. Do mísy se žloutky pak nalijte asi ¼ horkého mléka a promíchejte.

 

Poté vše nalijte opět zpět do hrnce a nechte krém vařit na mírném ohni. Musíte jej ale neustále míchat. Když krém začne bublat, vařte ještě dalších 10 minut. Krém si pak přelijte do čisté mísy, zabalte do fólie a dejte vychladit.

 

 

Další den si můžete připravit těsto. Budete na něj potřebovat:

 

  • Máslo - 140 g
  • Moučkový cukr - 70 g
  • Vaječné žloutky - 60 g (2-3 vejce)
  • Hladká mouka - 210 g
  • Citronová kůra - ale můžete klidně místo ní použít i citronový olej
  • Sůl - špetka
  • Čerstvé ovoce - na dozdobení (maliny, jahody, borůvky či jiné)

 

Změklé máslo si utřete s cukrem a citronovou kůrou. Poté přidejte žloutky, ale nemixujte je do úplné pěny, jen tak, aby se vše propojilo. Nyní můžete přidat i mouku a sůl a ještě jednou rozmixujte, aby vám vzniklo drolící se těsto. Trochu si jej na válu zpracujte rukama, pak zabalte do fólie a dejte vychladit do lednice na 20 minut.

 

Mezitím si předehřejte troubu na 180 °C. Vychladlé těsto opět vtlačte do formiček, ale nejprve si ho budete muset naporcovat na 9 kusů a rozválet. V troubě pečte 10 - 15 minut. Tartletky krásně zezlátnou. Po upečení je opatrně vyklopte, ale pozor, jsou velmi křehké.

 

Jakmile bude krém další den perfektně vychlazený, vyšlehejte jej a naplňte jím tartletky. Pak dle své fantazie nakonec ozdobte čerstvým ovocem - maliny, jahody či rybíz.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.