Tapas - z historie
Slovo "tapa" znamená v překladu poklička nebo víko. Stará pověst říká, že kdysi se kousky chleba, plátkem šunky nebo sýra zakrývala sklenice vína, aby nezvětralo. Už kdysi lidé přišli na to, že slané pochutiny zvyšují pocit žízně.
Proto se také ve španělských vinárnách začali objevovat takzvané „tapas" - tedy slané pochutiny, které měly zvyšovat chuť zákazníka na další nápoj. S postupem času se sortiment „tapas" rozšiřoval. V dnešní době jsou španělské pochutiny velmi oblíbené po celém světě, také v České rebublice začínají vznikat takzvané Tapas bary.
Tapas - chutné recepty na španělské slané chuťovky
Aceitunas
Aceitunas jsou černé, nebo zelené olivy různých velikostí. Zelené olivy jsou naloženy v bylinkové marinádě, jako náplň lze použít ančovičkovou pastu, mandle nebo červenou papriku. Tuto pochutinu můžeme běžně zakoupit v obchodech.
Anchoas
Anchoas jsou nakládané ančovičky, které mohou být také čerstvě marinované nebo smažené v oleji s černými olivami.
Gambas
Garnáty ochucené česnekem, potřené olejem a upečené na grilu.
Albóndidas
Vřele doporučujeme masové kuličky (z mletého masa) smažené v oleji, doplněné různými kořeněnými omáčkami.
Bunuelos
Další pochutinou slunného Španělska jsou takzvané „bunuelos". Jsou to malé balíčky z odpalovaného těsta, plněné zaleninou, sýrem, šunkou a nebo klobáskou. Bunuelos se smaží v oleji.
Pa amb tomáquet
Pa amb tomáquet je katalánskou specialitou. Jedná se o chléb potřený olivovým olejem, zralým rajčetem a česnekem, který se na krátkou chvíli nechá „zkůrkovatět" v toasteru.
Croquetas
Croquetas se ve Španělsku připravují z mouky a strouhanky s přidáním zeleniny, masa, vajec, ryb a nebo strouhaného sýra. smaží se v oleji.
Champinones
Champinones jsou žampióny smažené na prudko v trošce oleje. Takto osmažené žampióny se ve Španělsku podávají jako salát.
Esqueixada
Salát z katalánské sušené a solené tresky, který je doplněn o čerstvou papriku, rajčata a cibuli.
Pimientos
Pimientos jsou papriky nadívané sušenou solenou treskou a potřené čerstvým česnekem. Připravují se z prudka na grilu.
Již brzy se můžete něšit na další díl receptů španělských specialit.
Diskuze