Tamarind indický

Tamarind je vysoký tropický strom, který roste do výšky 10 - 20 m. Má hustou korunu a původně pochází z Afriky.

Tamarind indický - plody

 

  • Plody

 

Stromy začínají plodit až po 10 letech. Dospělý strom vyplodí až 200 kg plodů za rok. Ačkoli toto exotické ovoce nevypadá nijak lákavě, možná vás překvapí, jak skvěle chutná. V době kvetení je strom ozdoben červeno-bílými květy. Plody pak rostou směrem dolů. Plody mají tvrdou slupku, která v sobě ukrývá 2 - 10 tvrdých semínek.

 

  • Historie

 

Tamarind znali již ve Starověkém Řecku a Egyptě zhruba od 4. století před naším letopočtem. Dokonce se s ním obchodovalo v celé oblasti Orientu. Dnes se tamarind pěstuje hlavně v Asii, přesněji v její jihovýchodní části.

 

  • Účinky

 

Ve 100 gramech dužiny je až 13 % vlákniny. Tamarind také obsahuje kyselinu vinnou, díky které jídlo získá kyselejší chuť. Dále tyto plody obsahují železo, měď, železo, selen, draslík a vápník. Jelikož v nich najdete větší množství vlákniny a jednoduchých polysacharidů, doporučujeme je především těm, kteří mají problémy se zácpou. Tamarind bývá doporučen i pacientům, kteří mají rakovinu tlustého střeva.

 

Plody podporují tvorbu červených krvinek, zrychlují metabolismus a mohou je užívat i maminky a těhotné ženy, neboť doposud nebylo prokázáno, že by měl nějaké toxické vlastnosti. Má protizánětlivé účinky, podporuje vylučování žluče a zbaví vás i migrény. Zlepšuje trávení a pomáhá zlepšit i pravidelné vyprazdňování.

 

  • Využití v kuchyni

 

Dužninu sladko-kyselé chuti lze konzumovat jen tak nebo ji můžete krátce povařit. Jestli milujete pikantnější nápoje, pak určitě musíte vyzkoušet povařit prášek z dužniny. Stačí jej pouze povařit ve sladké vodě.

 

Dužnina se využívá i k přípravě pikantních thajských či indických omáček - čatní. Vyrobíte si je tak, že tamarind namočíte na 10 - 15 minut do horké vody a pak z nich tu dužninu vymačkáte. Nakonec z toho vznikne tamarindový sirup či marmeláda.

 

Z tamarindu se také vyrábí dorty, cukrovinky, polévky, koření nebo se přidává do sójových omáček a spoustu dalších vynikajících pokrmů. Pokud jej budete skladovat v lednici, měl by vám vydržet i několik měsíců. Zabalte jej ale do nějaké látky.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.3 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies