Tajemství lískových oříšků

Snad ty nejchutnější oříšky ukryté pod velmi tvrdou slupkou. Už celá staletí jsou lískové ořechy symbolem plodnosti a moudrosti. Jsou velice chutné, ať už pražené nebo právě vylousknuté ze skořápky. Obsahují celou řadu vitaminů, minerálních látek a dalších pokladů.

Líska obecná

Příbuzná habru

Možná vás to překvapí, ale líska obecná je keř nikoli strom. Její nejbližší příbuzný je habr obecný. Patří do čeledi břízovitých a dorůstá až do výšky čtyř metrů. Jak dlouho může být svými oříšky přínosná? Dosahuje věku až sedmdesát let! Ale než se budete ze sklizně opravdu těšit, několik let uteče. Až po celých sedmi letech sklidíte prvních pět kilogramů oříšků, do té doby bude úroda slabší, zvlášť pokud se sklizní pomohou veverky či sojky.

Odkud se líska vzala?

Největší zastoupení má líska v suchých teplých krajích, daří se jí tedy ve Spojených státech, ve Španělsku, Itálii nebo v Turecku. U nás se líska hojně vyskytuje planě. Do naší krajiny líska přirozeně patří už odjakživa. Nejčastěji můžete sbírat oříšky na okrajích lesů, kolem cest, řek, potoků a v blízkosti křovin.

Jak lísku pěstovat?

Mějte vždy na paměti, že jedné lísce se až tak dobře dařit nebude, dopřejte ji ještě jeden či dva keře v blízkém okolí. Pro výsadbu je nejvhodnější podzim nebo jaro. Zbavujte její blízké okolí plevele a dopřejte jí slunce. Nejlepší bude lísku pravidelně omlazovat a nechat ji dorůst maximálně do tří metrů. Pak by neměl být problém. Největším nebezpečím pro lísku je larva nostace lískového, tak si pochutná na celém ořechu a na vás zbude jen prázdná skořápka. Pokud budete mít štěstí a nosatec si na vaší lísce nepochutná, budete v období září a října sklízet své vlastní lískové ořechy.

Plné síly a energie

Lískové oříšky jsou velice zdravé, ale je také třeba dávat pozor na jejich vysoký obsah tuků a tedy také vysokou kalorickou hodnotu. Jsou plné vitaminů skupiny B a vitaminu E. Obsažené nenasycené mastné kyseliny jsou opravdu k nezaplacení. Pomáhají ke správné činnosti srdce a cévního systému. Cenné jsou také obsažené rostlinné bílkoviny a z minerálních látek především vápník.

Tajemství a síla lískových ořechů je známá lidstvu už velice dlouho. Líska má velice tvrdé dřevo a větve podle ezoteriků a léčitelů fungují jako hromosvod, přitahují zemskou energii a ochrání vaše obydlí i zahradu před přírodními katastrofami.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 13 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies