Svíčky – domácí výroba

Svíčky jsou oblíbeným bytovým doplňkem a milým dárkem. Velmi oblíbené jsou bohatě zdobené gelové svíce, ale vy si můžete vyrobit i svíci klasickou, vonnou nebo ve sklenici. Poradíme vám, jak na to.
Svíčky

Svíčky gelové

Potřeby

vhodná skleněná nádoba, knot, gel, dekorace (kamínky, mušle, korálky, koření)

Pokud chcete, svíce může být i bez dekorace. Gel zakoupíte ve vybraných obchodech nebo drogeriích v různých dávkách a barvách.

Postup

Gel rozpusťte v nádobě s vodní lázní. Voda nesmí vařit, jinak hrozí, že se vám v gelu vytvoří nepěkné bublinky. Jakmile je gel tekutý, nalijte ho do předem připravené nádoby s dekorací a ukotveným knotem. Můžete si také připravit více druhů různobarevných knotů, přelévat je do nádoby různě přes sebe a mezitím doplňovat různé zkrášlovací ozdůbky. Záleží jen na vaší představě a fantazii.

Vlastnoručně vyrobené svíčky se vám mohou hodit při výrobě adventního věnce

Svíčky klasické a vonné

Potřeby

tuhý parafín (lze koupit v lékárně), knot (drogerie), hrnec, vysoká plechovka, alobal, bylinky, vonný olej nebo parfém

Postup

Do hrnce s vařící vodou postavte plechovku s parafínem rozlámaným na kousky. Do rozpuštěného parafinu nasypte bylinky nebo nalejte vonný olej či parfém, vezměte knot a namáčejte ho do parafinu. Vždy jej namočte, vyndejte a nechejte ztuhnout a opakujte tak dlouho, až svíčka získá požadovanou šířku.

 

Nebo můžete alobal vytvarovat podle nějaké pěkně tvarované sklenice, na dno alobalu nasypat bylinky, nalít na ně trochu rozpuštěného parafinu, doprostřed postavit knot a držet jej tak dlouho, až parafin ztuhne. Parafin můžeme v různých částech znovu prokládat bylinkami. Až bude parafin tuhý, sundejte alobal.

Svíčky ve sklenici

Potřeby

granulovaný parafín, knot, sklenice

Postup

Zasuňte knot do držáčku a postavte ho do středu skleničky. Zkraťte knot tak, aby převyšoval cca 1 cm okraj skleničky. Obsah zasypte granulemi parafinu až po okraj, zamačkejte prsty, dosypte a zapalte knot. V průběhu hoření se bude parafin utlačovat ke dnu, takže můžete přisypávat další granule.

 

Svíčku ve sklenici si můžete vyrobit stejným postupem jako svíčku klasickou nebo gelovou.

Svíčky ze včelího vosku

Včelí vosk se prodává v různě velkých plátech, takže se dá modelovat do různých tvarů. Plásty stačí zahřát na takovou teplotu, aby byly měkké a tvárné a pak je můžete modelovat.

Svíčky a barvení

Svíčky se dají obarvit namáčením do cerezinu nebo na ně můžete malovat temperovými barvami. Barvy rozmíchávejte ve vodě s několika kapkami saponátu, lépe pak ke svíčce přilnou. Namáčením svíčky do liholaku zajistíte, že se barvy nebudou rozmazávat. Navíc tím zvýšíte lesk svíčky.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies