Tvarohový koláč s báječnou omáčkou z malin (8 - 10 ks)
- Krupicový cukr - 100 g
- Hladká mouka - 150 g
- Vejce - 1 ks
- Máslo - 100 g (musí být změklé)
- Kypřící prášek - ½ sáčku
- Biocitron - strouhaná kůra z ½ ks
Malinovou omáčku si snadno připravíte ze 2 ingrediencí:
- Maliny - 250 g (+ maliny na ozdobení)
- Krupicový cukr - 65 g
Na tvarohovou náplň budete potřebovat tyto suroviny:
- Máslo - 160 g
- Rum - 1 lžíce
- Mléko - 425 ml
- Tvaroh - 500 g (měkký)
- Vejce - 3 vejce
- Krupicový cukr - 175 g
- Vanilkový puding - 1 sáček
Budete potřebovat kulatou dortovou formu o průměru 30 cm. Vyložte si ji pečícím papírem a začněte si připravovat těsto. Ve větší míse si smíchejte mouku, kypřící prášek, vejce, máslo, cukr i citronovou kůru. Rukama vypracujte těsto. Hotové těsto je velmi křehké, proto ho zabalte do potravinové fólie a vložte na 30 minut do lednice.
Mezitím, co se vám bude těsto chladit, si připravte náplň. Rozpusťte si máslo, vlijte do něj mléko a promíchejte. Pak si vezměte další mísu a smíchejte v ní ostatní ingredience - vejce, vanilkový puding, rum, cukr a tvaroh. Jakmile vše pečlivě promícháte, přidejte mléko s máslem. Šlehejte tak dlouho, dokud se vše nespojí. Nyní si dejte předehřát troubu na 150 °C. Vyndejte si těsto z lednice, vmáčkněte jej do dortové formy na tloušťku asi 4 mm.
Poté na něj nalijte tvarohovou náplň a dejte péct na 45 minut. Po upečení nechte vychladnout a v tom mezičase si stihnete připravit malinovou omáčku. Do malého hrnce dejte opláchnuté maliny a cukr. Podlijte je malým množstvím vody a nechte vařit minimálně 15 minut. Směs sceďte přes jemný cedník a ještě svařte, aby vám vznikla hustší konzistence. Před podáváním koláče nalijte na talíř trochu té omáčky a klidně ještě dozdobte malinami.
Diskuze