Pěstování
Pěstování švestky domácí má už ve střední Evropě dlouhou tradici. U nás se nejčastěji pěstují právě švestky, které dozrávají koncem léta. Na pěstování nejsou vůbec náročné a můžete je pěstovat i na malém pozemku. Výsadbu byste měli provést v období od listopadu do února, ale klidně je můžete zasadit i v létě. Ale nesmí být velké horko ani sucho. Stromky musíte pravidelně zalévat. Přihnojovat byste měli raději univerzálním hnojivem. V období vegetace jim můžete dopřát i tekuté hnojivo, díky kterému bude mít švestka silný kořenový systém.
Účinky
Švestky obsahují spoustu vitamínů, minerálů, antioxidantů a stopových prvků. Díky vláknině jsou účinným přírodním prostředkem proti zácpě. Pomáhá vyplavit přebytečnou, zadržovanou vodu a pročistí střeva. Ve švestkách se také nachází vitamín E, díky kterému švestky preventivně působí proti vzniku některých druhů rakoviny a pomáhají při léčbě srdečních chorob. Švestky vám také uhlídají správnou hladinu cholesterolu v krvi. Švestky dále obsahují vitamín A a B, jsou bohaté na vápník, hořčík, fosfor, draslík, železo a zinek.
Švestky nemusíte konzumovat jen čerstvě utržené ze stromku. Můžete si je zmrazit nebo si z nich připravte kompot. Také se z nich vyrábí povidla, která můžete použít jako náplň do ovocných knedlíků, do buchet či koláčů. Abychom nezapomněli, vyrábí se z nich oblíbená slivovice. Pomáhá při léčbě dny, revmatismu, při onemocnění krevního oběhu a prospívá i ledvinám a játrům. Pokud je budete konzumovat pravidelně, spolehlivě jimi zaženete nervozitu, stres a zbavíte se i depresí.
Typy švestek
- Pološvestky - dužnina je oproti pravým švestkám měkčí a také mají kulatější tvar
- Slívy - plody jsou malé kulovité a pecky se hůře odstraňují
- Švestky - mají purpurovou až fialovou barvu, jsou oválné, pecky jsou ploché, špičaté na obě strany a snadno je odstraníte
- Mirabelky - sladké kulovité plody žluté nebo červené barvy
- Renklódy - velké kulovité plody jsou sladké jako med a vyznačují se kyselou slupkou, kterou není snadné oloupat
Diskuze