Sušená rajčata - tady jsou důvody, kvůli kterým si je zamilujeme
- Oproti čerstvým rajčátkům mají sušená rajčata plnější a intenzivnější chuť.
- Velkou výhodou je i to, že je můžete použít všude tam, kde přidáváte čerstvá rajčata. Využijete je hlavně mimo sezónu.
- Lze je konzumovat jen tak jako sušenou pochoutku, ale můžete je přidat do salátů, omáček a také na maso či pod něj. Používají se i jako náplň na pizzu, také do rizota či těstovin.
- Obsahují málo kalorií, mají málo tuku a žádný cholesterol.
- Jsou bohaté na vlákninu, vitamíny skupiny A, B, C a také v nich najdete spoustu minerálních látek - sodík, draslík a další.
- Abyste zužitkovali karotenoidy co nejefektivněji, zkuste si sušená rajčata naložit do oleje. Mají pak antioxidační účinky a dokonce i zpomalují proces stárnutí.
- Rajčata, jak jistě víte, obsahují lykopen, což je nejznámější karotenoid. Působí jako prevence proti vzniku rakoviny tlustého střeva, prsu, plic, prostaty a také pomáhá předcházet infarktu myokardu.
Sušená rajčata v oleji
- Rajčata - čím menší rajčata použijete, tím dříve je budete mít usušené
- Sůl
- Olivový olej - ale můžete použít i slunečnicový
- Podle chuti - oregano, bazalku, česnek, kapary
Opláchněte si rajčata, rozpůlte je a lžící se zbavte semínek. V případě cherry rajčátek je odstraňovat nemusíte. Položte rajčata na plech vyložený pečícím papírem, osušte je ještě papírovým ubrouskem a osolte. Dejte je péct do předehřáté trouby na 90 - 110 °C na 4 až 8 hodin. Rajčata by se měla smrsknout jako rozinky. Musíte to odhadnout dle typu trouby a velikosti rajčat.
Jakmile budou usušená, nechte je vychladnout a pak je přendejte do sterilovaných lahví a dle chuti proložte výše zmíněnými bylinkami. Nakonec zalijte olejem tak, aby byla všechna rajčata ponořená, a důkladně zavíčkujte. Takto naložená rajčata pak můžete libovolně přidávat do těstovin, salátů či domácích pest. V lednici vám vydrží i několik týdnů.
Diskuze