Suflé s čokoládou a lískovými oříšky - potřebné ingredience
- 2 lžičky nesoleného másla
- 30 gramů najemno nakrájených sušenek (nejlépe s příchutí amaretta)
- 250 mililitrů polotučného mléka
- několik kapek vanilkové esence
- 3 lžičky kukuřičné mouky
- 50 gramů mletých lískových oříšků
- 100 gramů na kousky rozlámané kvalitní čokolády (nejméně se 70% kakaa)
- 2 žloutky
- 1 lžíce oříškového nebo mandlového likéru
- 4 bílky
- špetka soli
- 100 gramů pískového cukru
- 500 gramů rozpůlených jahod
- 1 lžíce moučkového cukru na poprašku
Suflé s čokoládou a lískovými oříšky - postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 180°C. Máslem vytřete šest formiček nebo zapékací mističky a stěny vysypte drobečky sušenek s příchutí tak, aby se zcela pokryly.
2. Mléko s vanilkovou esencí dejte do hrnce a přiveďte k varu. Hrnec poté odstavte. Kukuřičnou mouku rozšehejte v misce s lískovými oříšky a trochou horkého mléka, přidávaného po lžicích na hustou kaši. Za stálého šlehání pomalu přilévejte tolik zbývajícího mléka, aby vznikla hladká hustá tekutina, a na závěr přilijte zbytek. směs přelijte zpátky do hrnce a za stálého míchání přiveďte do varu. Mléko zvolna vařte 2 až 4 minuty, nebo dokud nezhoustne.
3. Hrnec odstavte a přidejte do něj čokoládu. Hrnec zakryjte poklicí a nechte stát 1 až 2 minuty, nebo dokud se čokoláda nerozpustí. Mléko důkladně zamíchejte. Metlou do něj po jednom zašlehejte žloutky a na závěr přidejte oříškový nebo mandlový likér.
4. Vaječné bílky dejte do větší čisté a odmaštěné nádoby spolu se špetkou soli. Ponorným mixérem nebo metlou šlehejte bílky do polotuha, poté přidávejte po lžicích cukr. Z bílků ušlehejte lesklý tuhý sníh.
5. Lžíci sněhu přidejte na zjemnění do čokoládové směsi a tou přelijte zbývající sníh. Gumovou stěrkou nebo kovovou lžící opatrně promíchejte. (S případnými bílými proužky si nedělejte starosti).
6. Směs na suflé rozdělte do připravených mističek a dejte je péct do středně vyhřáté trouby na 15 minut, nebo dokud nevyběhnou a povrch mírně nezhnědne. Mističky přendejte na talířky s jahodami a chcete-li, suflé poprašte moučkovým cukrem.
Diskuze