Okurkovo-mátová polévka (4 porce)
- Salátová okurka - 4 ks
- Zakysaná smetana - 2 kelímky (cca 350 g)
- Mléko - dle potřeby (asi 0,5 l)
- Máta - velkou hrst
- Citronová kůra - ½ citronu
- Citronová šťáva - 1,5 citronu
- Hnědý cukr - 2 - 3 lžíce
- Sůl, pepř - na dochucení
Odstraňte z okurek vnější slupku a nakrájejte je na malé kousky. Ty vhoďte do mixéru a rozmixujte na hladkou kaši. Jestli vám to půjde “ztuha”, přilijte trochu mléka. Někdy může být pro mixér problém, rozmixovat suroviny bez tekutiny.
Pak tam přidejte mátu, cukr, citronovou šťávu a kůru, špetku soli a pepře a zakysanou smetanu. Vše opět důkladně promixujte a nakonec dochuťte dle vlastní chuti. Pak už jen stačí řádně vychladit a podávat.
Mangová polévka
- Mango - 3 ks (musíte být zralé)
- Řecký jogurt - 1 kelímek
- Kokosové mléko - ¼ šálku
- Polotučné mléko - ¼ šálku
- Citronová šťáva - 1 lžíce + 2 lžičky
- Sůl - ½ lžičky
- Med - 2 lžičky
- Máta - několik lístků
- Černý pepř - na dochucení dle vašeho uvážení
Mango si odkrojte kolem pecky a odstraňte slupku. Vše pak dejte do mixéru a pořádně rozmixujte. Raději ji nechte vychladit v lednici přes noc, než ji budete podávat. Bude mít lepší chuť a bude dokonale vychlazená.
Bílá polévka s cukrovým melounem
- Francouzská bageta - ½ ks (asi 12 cm)
- Oloupané mandle - 1,5 šálku
- Česnek - 2 stroužky (nasekaný nahrubo)
- Vinný ocet - 2 lžíce
- Sůl - 1 lžička
- Extra panenský olivový olej - 1 šálek
- Studená voda - 4 šálky
- Cukrový meloun - 30 kuliček
Bagetu stačí nakrájet na kousky, namočit do vody a pak vyždímat a hodit do mixéru. K ní přidejte mandle, česnek a mixujte tak dlouho, dokud nevznikne kaše (pyré). Ale nesmíte směs rozmixovat až moc - nesmí být jako “máslo”.
Pak přidejte sůl, ocet a za stálého mixování pomalu přilévejte olej. Až bude vše důkladně promícháno, přidejte vodu. Pak sceďte přes síto a hotovou směs vychlaďte. Když ji budete podávat, můžete ještě dle chuti přidat sůl či ocet a především do ní přihoďte kuličky melounu.
Diskuze