Stefanotis - svatební věnec

Stephanotis floribunda, česky označován jako „svatební věnec“ pochází ze Srí Lanky. Přečtěte si více o jeho pěstování.

Stefanotis

Jak voní Madagaskar?

Stephanotis floribunda nebo-li věncovec květnatý je rostlinka s vůní exotiky. Nazýváme ji také Madagaskarský jasmín. Jedná se o velmi praktickou květinu, která je věčně zelená. Patří mezi dřevité liány. Poznáte ji podle podlouhlých oválných listů, které jsou temně zelené, kožité, lesklé a mají jasnou centrální žilku. Dorůstá se délky až 3 metrů. Květina je hodně podobná voskovce a často je s ní zaměňována.

Svůj domov má na Srí Lance

Původním domovem květiny Stefanotis je daleký ostrov koření Srí Lanka. Květy Stefanotisu jsou panensky bílé a silně aromatické. Mají zajímavý tvar trubiček a vždy asi pět až sedm kvítků v paždí listů. V květu je v červnu a červenci.

Pár cenných rad pro pěstitele

Pokud chcete Stefanotis pěstovat v našich podmínkách, pak se Vám jistě hodí pár cenných pěstitelských rad. Jedná se o pokojovou květinu. Základem je jasné osvětlení, které rostlince více než svědčí. Avšak pozor! Přímé slunce ji škodí. Pamatujte, že v zimě by neměla pobývat tam, kde teplota klesne pod 18 stupňů Celsia.

Hojnost vody potřebuje především od dubna do října. Od května do října je vhodné hnojit asi třikrát do měsíce. Doporučují se tekutá hnojiva. Vyplatí se Stefanotis každý den postřikovat. V období květu však již nepostřikujte. Vlhkost vzduchu je přípustná do 80%. V zimě buďte v zalévaní velmi opatrní. Stačí jen mírná zálivka.

Jako základ půdní směsi volte lehkou kompostovou půdu, rašelinu či humus a písek. Substrát by měl být stále vlhký. Na intenzitu růstu má dobrý vliv přesazování v únoru a březnu. Někdy stačí přesazovat jednou za dva roky. Ořezávání rostliny probíhá během ledna a února, protože se začínají objevovat květy na nových výhoncích. Až se objeví první pupeny, tak s květinou už nijak nemanipulujte. Potřebuje oporu, jinak bude velmi bujně růst.

Jak rozmnožovat?

Stefanotis rozmnožujete výhonky z minulé sezóny. Řízky jednoduše vysadíte do květináče s vhodnou půdní směsí. Během léta Stefanotis ořežete a přesadíte do větších květináčů s průměrem okolo deseti centimetrů. Při pěstování dejte pozor na škůdce a choroby.

Stefanotis ohrožují především svilušky, mšice a štítenky. Hlavně při teplém přezimování. Je háklivá na změny teplit a stanoviště. Odměnou za správnou péči Vám budou krásné květy a rajsky omamná vůně. Vždyť se také pro svou neodolatelnou vůni používá do svatebních kytic.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies