Stavíme skleník na zahradě – 1.díl

Stavba skleníku není tak snadnou záležitostí, jak by se na první pohled mohlo zdát. S našimi radami Vám ale půjde práce pěkně od ruky.

Skleník

Než začneme se stavbou skleníku...

Umístění

Než začneme se stavbou skleníku, je důležité si předem rozmyslet, kde jej umístíme. Výběr vhodného stanoviště je velmi důležitý, nejen z hlediska bezpečnosti, ale také úspory tepla.Vhodné je umístění skleníku směrem od severu k jihu (zajistíte tak stejnoměrnou intenzitu světla a tepla po celý den).

Vhodný materiál pro stavbu skleníku

Další velmi důležitá otázka je, z čeho by měl být skleník vyroben. Nejběžněji se pro stavbu skleníku používají konstrukce z profilového plechu (v různých tloušťkách) v pozinkované úpravě, případně konstrukce z železa, oceli.

Výplň skleníku

Jako výplň skleníků jsou nejčastěji voleny klasické sklo a nebo také  dutinkový polykarbonát. Skleněné výplně mívají obvykle tloušťku okolo  4 milimetrů, dutinkový polykarbonát má tloušťku od 10 do 46 milimetrů.

Způsob uchycení skel ke konstrukci byste měli pro jistotu zkonzultovat s odborníkem, zejména pokud jste nic takového předtím nedělali. Čím hrubší je výplň, tím bytelnější by měla být konstrukce skleníku.

Stavba skleníku - krok za krokem

Stavíme základy skleníku

Bez základů by to zkrátka nešlo. Možností upevnění skleníku je proto hned několik. První možností je zabudování kovových či plastových „pilotů" v metrových rozestupech do země, které se překryjí trámy a nebo traverzami.

Další možností je vybudování betonového základu, který je mnohem odolnější a zvládne jej každý šikovný (i méně šikovný) zahrádkář. Výška základů by měla okolní terén převyšovat minimálně o 5 až 10 centimetrů. Důležité je, aby základy byly vodorovné a odolné vůči povětrnostním vlivům.

Konstrukce skleníku

Jakmile jsou základy vybudovány, můžeme začít s vybudováním konstrukce předního a zadního štítu skleníku, které upevníme k základům a spojíme hřebenem. Jednotlivé díly k sobě jednoduše sešroubujeme. Počet výklopných střešních oken si většinou můžeme určit sami. Nejprve musíme vždy instalovat okna, poté až samootvírací systémy.

V příštím díle se dozvíte více o zabudování skleníkových oken, dveří a vnitřním uspořádání skleníku. Další díl seriálu Stavíme skleník na zahradě vyjde již 15.července!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies