Sršeň obecná

Někteří jsou rádi, že mají tohoto souseda na zahradě, neboť významně přispívá jako opylovač a také nás zbavuje většího hmyzu díky svému intenzivnímu jedu. Člověka mohou bodnout jen zřídkakdy a jed je pro nás méně toxický než je tomu třeba u vos, ale za to způsobuje větší bolest.

Sršeň obecná

 

Je to hmyz, který se rozšířil především po Evropě, a má statut sociálního živočicha. To znamená, že tito tvorové žijí ve společenstvích. Sice pomáhají opylovacímu procesu, ale na druhou stranu se ve fázi dospělosti vyživují nektarem z převážně sladších plodů ovoce, kde v některých případech způsobí úplné zničení úrody. Pokud nemají přístup k ovoci, tak se obracejí na plenění včelích úlů, z kterých následně kradou zásoby medu. Jejich hlasité bzučení a celková velikost v nás ale mohou probudit strach a když budeme reagovat zbytečným mácháním rukou, sršně to vyvede z míry a bodne. Sršní bodnutí nás sice mnohonásobně víc bolí, ale pokud nás bodnou vícekrát, neublíží nám to v takové míře, jako je to u včel či vos.

 

Kde hledat jejich hnízda?

 

V procesu vybírání vhodného místa k vytvoření hnízda má hlavní slovo královna. Tyto místa hledají v místech, kde je zvýšená vlhkost. Hnízdo mohou začít stavět uvnitř stromu nebo v lidských obydlích - na půdách, pod střešními taškami a na jiných temných a vlhkých místech.

 

Jakým způsobem se jich zbavíme, když ohrožují naše zdraví?

 

Pokud se rozhodnete odstranit hnízdo sami, není to příliš moudré. Doporučuje se zavolat hasiče, kteří vás problému zbaví. Ale pozor! Pro jeho odstranění se musí přesně vědět umístění hnízda. Nemůžete je zavolat a říct že občas nějaké vidíte, protože je nemusí hned najít a odjedou bez jakékoliv pomoci. Nejhorším obdobím, kdy se rozhodnete zbavit hnízda, je léto. A hlavně to raději zkoušejte v noci. Pro alergiky je odstranění hnízda nutností. Pokud nechcete volat hasiče, zkuste odborné firmy, které vám od této situace rádi pomohou.

 

Na podzim ale každé sršní společenství vymírá a poté si hledají jiné místo. Takže pokud se s nimi smíříte alespoň do podzimu, nemusíte nic řešit. Tedy většinou. Pokud víte, kde se hnízdo přibližně nachází, tak to na jaře v dalším roce zkuste zkontrolovat. Jen pro jistotu.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies