Šrouby a šroubky – k čemu jsou?

Šrouby, šroubky, matice, vruty. Každý ví k čemu jsou, každý je někdy používá. Kdyby se i přesto našel někdo, kdo neví co vše a jak se šrouby dělat, tak právě pro něj je dnešní článek určen.

Šroub, šroubovák

Dům, byt, bydlení – šrouby jsou potřeba všude

Ve svém životě se se šrouby a šroubky setkáváme téměř všude. Je to spojovací materiál, který nám hodně usnadňuje život. Když jsem čerpal informace pro tento článek, dozvěděl jsem se, že šroub je v podstatě jednoduchý stroj. Na vnějším plášti válce je vyříznut závit. Šroub bez matky by byl většinou na nic, ta má naopak závit na vnitřním plášti.

 

Šrouby se také všemožně zkouší, aby byla zaručena jejich pevnost při použití. Tyto zkoušky obsahují například pevnost v tahu, dolní mez kluzu, smluvní mez kluzu a tažnost. Samozřejmě všechny tyto údaje pro jednotlivé typy šroubů jsou uvedeny v normě ISO.

Různá rozdělení šroubů

Základní rozdělení šroubů je pouze podle toho, kde daný šroub použijeme. To znamená, že se dělí na šrouby a vruty. O vrutech jsem se ještě nezmínil, tak to teď napravím.

 

Vrut je šroub, který se používá na spojování dřevěných částí a při použití takového šroubu (vrutu) není nutné mít ve spojovaných částech vyvrtané díry. Někdy se však přece jen vyvrtá menší dírka, než je průměr šroubu, aby šroub šel lehčeji do dřeva. Dále se pak šrouby, ať už jsou to ty klasické, nebo vruty, dělí podle toho, jakou mají hlavu.

 

Hlava šroubu je ta část, která slouží k samotnému šroubování a podle toho jestli šroubujeme šroubovákem, klíčem, nebo imbusovým klíčem, dělíme tyto hlavy takto: šestihranná hlava pro klasický klíč, půlkulatá hlava a zapuštěná hlava s křížovou drážkou pro šroubovák, půlkulatá hlava s vnitřním čtyřhranem pro imbus.

Moderní doba – speciální výrobci

Takže, jak vyplívá z předchozích řádků, musím vědět co a kde budu šroubovat a podle toho si zvolit šroub. Na trhu je spousta firem, které se na šrouby a šroubovací techniku specializují a rádi vám s vaším problémem pomohou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies