Správná péče o kočičí srst

Je jedno, máme-li dlouhosrsté, středně osrstěné nebo krátkosrsté plemeno kočky, protože o všechny typy musíme pečovat stejně. Mezi základní péči o srst patří kartáčování, trimování a koupání. V dnešním článku si poradíme, jak správně na to.

Hlava kočky

Základní péče o srst - kartáčování

K základní péči o kočičí srst patří pravidelné pročesávání. Vhodný je ocelový kartáč, který snadno odstraní odumřelé chlupy a hrubé nečistoty, zároveň také masíruje pokožku a podporuje růst nových chlupů. Při česání se nevyhýbáme ani problémovým místům, například podpaží či břichu, kde se velmi často chlupy zacuchávají.

Na zfilcovatělá místa použijeme tzv. přořezávací hrablo, které je šetrně odstraní a zároveň srst provzdušní. Další výhodou hrabla je to, že výrazným způsobem redukuje vypadávání odumřelé srsti. Je vhodné pro krátkosrstá i dlouhosrstá plemena koček. Srst pročesáváme vždy ve směru růstu chlupů a snažíme se vyvarovat opakovaným tahům. Zvýšenou pozornost musíme věnovat citlivým partiím, jako jsou například slabiny, hlava a břicho. Zde s hrablem zacházíme velmi opatrně.

Srst orientálních a perských koček je vhodné po česání přetřít tzv. jelenicí, která srst uhladí a dodá ji patřičný lesk.

Tip: Má-li kočka srst, která se velmi rychle mastí (například v oblasti zadečku, ocas, podpaží, apod.), použijeme na postižená místa dětský, případně speciální pudr pro kočky. Ten na postižené místa vmasírujeme, necháme chvíli působit a poté důkladně vyčešeme kartáčem.

K usnadnění rozčesávání lze využít i speciální rozčesávací spreje, které se jednoduše aplikují a výrazným způsobem usnadňují rozčesávání zacuchaných míst.

Péče o bezsrstá plemena koček

Existují i plemena, které srst nemají, případně jejich srst tvoří pouze několik málo chloupků na určitých místech. Mezi takové kočičí plemena patří například Sphynx či Peterbald. K základní péči o takové plemena patří koupání (cca 2x do měsíce), otírání pokožky jemnou a navlhčenou houbičkou a kartáčování osrstěných míst vhodným kartáčem.

Kočky a koupání

Kočky koupeme dle potřeby – tzn. je-li srst příliš mastná a kočka zapáchá, okoupeme ji. Před koupáním srst důkladně rozčešeme. Používáme šetrné šampóny a kondicionéry, které jsou vhodné pro daný typ srsti. Nejprve srst odmastíme pomocí speciálního šampónu a nebo pasty, poté omyjeme vlažnou vodou. Následně by měl na řadu přijít další šampón, který srst dokonale pročistí. Opět omyjeme, aplikujeme kondicionér usnadňující rozčesání, necháme působit a nakonec opláchneme. Neměli bychom zapomenout kočku dokonale utřít ručníkem a srst dosušit pomocí fénu.

Důležité upozornění: Vždy používáme přípravky určené pro kočky. Psí šampóny ani kondicionéry nejsou vhodné!

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies