Správná péče o koberce

Pokud poskytujete svým kobercům kvalitní péči, nejen že prodloužíte jejich životnost, ale také nemusíte zbytečně utrácet na nový. Jak je udržovat ve formě?

Parní čistič

Správná péče je základ

 

Pokud svým kobercům pravidelně poskytujete kvalitní péči, lépe si pak dokáží udržet svůj krásný vzhled a neztrácejí funkční a užitné vlastnosti. Nejdůležitější způsob čištění je pečlivé vysávání. Vysáváním se váš koberec oživí, zbaví se roztočů a jiných nečistot a pěkně ho tím provzdušníte. Stačí alespoň 1x týdně, ale pokud chcete svým kobercům dopřát nadstandardní služby - měli byste vysávat 2x za týden. Ale samozřejmě záleží jen na vás.

 

3 způsoby čištění

 

Známe 3 základní způsoby čištění koberců - na sucho, na mokro a za pomoci páry. Pokud se rozhodneme pro čištění “na sucho”, nejdříve si musíme koupit speciální čistící prostředek. Hledejte takový, který slibuje vysokou úroveň absorpce. Jeho použití je jednoduché. Nasypte na koberec či jen na tu část, kde se vyskytuje nějaký flek, a po určité době působení prášek pouze vysajete. Doporučuje se pro typy koberců, jenž mají nízký vlas. Když vlastníte koberec z bavlny či s delším vlasem, tak si raději zvolte jiný způsob čištění.

 

Varianta čištění “na mokro” se hodí pro většinu druhů koberců. Čistíme pomocí mýdlové vody, kde si vytvoříme koncentrát dle doporučení u konkrétního výrobku. Špíny se zbavujeme tak dlouho, dokud nemáme čistou pěnu či vodu, která vytéká z koberce. Nebo si také můžete vypomoct vysavači, jenž jsou vyrobeny přímo k tomuto účelu. Nakonec nezapomeňte nechat koberec důkladně vyschnout, než na něj opět položíte nábytek, aby jste předcházeli plísním a následného zápachu.

 

Když se rozhodnete pro způsob na bázi “páry”, postup tohoto čištění se o moc neliší od čištění “na mokrý” způsob. Za pomoci speciálního vysavače se do koberce vstříkne roztok horké vody a pracího prostředku a tak se nečistoty rozpustí a vysavač se jich za vás v mžiku zbaví. Pokud tento “chytrý” vysavač u vás doma nemáte, nezoufejte. Můžete si jej ve specializovaných prodejnách za poplatek vypůjčit.

 

Klepání koberců

 

Koberce, především ty menších rozměrů a na kterých nestojí těžký nábytek, můžeme občas proklepat. Ale klepejte do spodní strany, abyste se nečistot zbavili a ne je tam natlačili. Pak už stačí zbavit se toho uvolněného prachu pomocí kartáče.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies