Spolehlivá ochrana zahrady proti škůdcům

Pokud vaši zahradu každoročně sužují škůdci, měli byste na ně letos být dobře připraveni. Pořídit si přitom můžete nejen spoustu účinných přípravků, ale zároveň lze udělat i další spolehlivé kroky.

manedlinka

Jaký přípravek konkrétně zvolit? 


V současné době si můžete pořídit velké množství přípravků, které mohou rostliny na zahradě chránit proti škůdcům. Při jejich nákupu můžete využít např. Zafido slevy, důležitější však je, abyste zvolili správný produkt. K dispozici totiž máte přípravky proti lezoucímu nebo létavému hmyzu (tzv. insekticidy), dále proti slimákům a hlodavcům (rodenticidy), případně proti ptákům (avicidy). Seženete navíc i speciální produkty, které se hodí do vnitřních prostor. Samozřejmě si je možné zakoupit i další pesticidy, mezi které patří např. ochrana proti houbám (fungicidy) nebo plevelu (herbicidy). Zkrátka a dobře si lze pořídit opravdu široký sortiment přípravků proti škůdcům.



Podstatná je kontrola a prevence


Jak je patrné z předešlých řádků, prvním a nejdůležitějším krokem v úspěšném boji proti škůdcům, je zjistit, jaký problém vaši zahradu konkrétně sužuje. Existuje ovšem ještě jeden, a to podstatnější faktor. Tím nejlepším, co můžete pro pěstované rostliny udělat, je totiž pravidelné kontrola, abyste případným problémům mohli předejít už v zárodku. Navíc můžete vsadit i na preventivní ochranu, která se skládá z ochranných postřiků, jež můžete aplikovat jak u okrasných, tak užitkových rostlin. V každém případě kontrolu ani prevenci rozhodně nepodceňujte, protože toho nebudete litovat. 


Přírodní, nebo syntetické přípravky?


Výše už jsme zmínili, že máte aktuálně k dispozici přípravky k ochraně proti škůdcům v mnoha variantách. Zaměřit se přitom můžete jak na syntetické, tak na přírodní produkty. Efektivní mohou být výrobky z obou oblastí. V současné době však dává mnoho lidí přednost přírodním přípravkům, z nichž některé mohou kromě ochrany rostlinám poskytovat i výživné látky, jež bývají důležité pro jejich obranyschopnost. Navíc jsou neškodné pro člověka, domácí zvířata i užitečný hmyz. Zmínit se navíc musíme i o přípravcích biologické ochrany, které obsahují organismy, jež se živí hmyzími škůdci. Jakmile je vyhubí, samy uhynou, takže se nebudete muset obávat jejich přemnožení.


Pomoci mohou i některé bylinky


Chcete-li vsadit na prevenci, která potíže se škůdci může vyřešit ještě předtím, než vůbec nastanou, existuje ještě jedna možnost. Pomoci vám totiž mohou některé bylinky, s nimiž si nezvaní hostí tak úplně netykají. Tak např. proti mšicím a mravencům je možné zasadit levanduli lékařskou nebo saturejku zahradní, jako ochrana proti slimákům může sloužit tymián obecný či měsíček zahradní, před bělásky chrání šalvěj lékařská a proti myším lze vyzkoušet lichořeřišnici větší. Tímto způsobem lze tedy propojit příjemné s užitečným. Záhony totiž budou nejen více chráněné, ale také barevnější a navíc si vypěstujete zdravé bylinky, které následně budete moci využít v kuchyni.
 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.3 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies