Speciality srbské kuchyně

V dnešním článku jsme se nechali inspirovat Srbskem a připravili jsme si pro vás recept na klasický srbský fazolový guláš, pikantní hovězí nudličky s chilli a pórkový džuveč.

Maso a zelenina na grilu

Srbský fazolový guláš

Budeme potřebovat 250 gramů předem uvařených bílých fazolí, 3 větší brambory, 2 rajčata, 1 mrkev, 2 zelené papriky, 1 uzenou klobásu, 1 cibuli, 50 gramů slaniny, 1 polévkovou lžíci rajského protlaku, majoránku, mletou červenou papriku, česnek, pepř a sůl.

Ve větším hrnci osmahneme na kostičky nakájenou slaninu, přidáme najemno nakrájenou cibuli, mletou červenou papriku a na tenké plátky nakrájené dva stroužky česneku. Postupně přidáme na menší hranolky nakrájenu mrkev, na kostičky nakrájené brambory a na tenké proužky nakrájenou papriku. Zalijeme vodou, osolíme a vaříme do měkka. Přibližně v polovině vaření přidáme do guláše na kostičky nakrájené rajčata a rajský protlak. Na konci přidáme do hrnce na kostičky nakrájenou klobásu, majoránku, předem uvařené a scezené fazolky a ještě krátce povaříme. Dochutíme solí a pepřem dle potřeby. Podáváme s čerstvým pečivem.

Pikantní hovězí nudličky

Budeme potřebovat 1 kilogram hovězího masa, 4 červené papriky, 4 žluté papriky, 3 – 4 větší cibule, 2 bílé papriky, 30 mililitrů hovězího vývaru, 20 mililitrů bílého vína, 10 gramů černých oliv, 10 gramů slaniny, česnek, čili, sůl a pepř.

Ve větším hrnci osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu, najemno nakrájenou cibuli, hovězí maso nakrájené na nudličky a smažíme cca pět minut. Do hrnce přidáme hovězí vývar, na nudličky nakrájené všechny druhy papriky, černé olivy a na jemné plátky nakrájený česnek. Dusíme pod pokličkou cca 45 minut, poté přidáme vinný destilát a čerstvé chili. Ještě krátce povaříme a poté podáváme. Vhodnou přílohou jsou vařené brambory a nebo rýže.

Pórkový džuveč

Budeme potřebovat 500 gramů pórku, 500 gramů rajčat, 300 mililitrů vody, 100 gramů rýže, 1 citrón, 2 čajové lžičky mleté pálivé papriky, sůl, pepř a olivový olej.

Pórky důkladně omyjeme, zbavíme je tmavších zelených částí a nakrájíme na cca 5 centimetrů dlouhé špalíčky. Zalijeme je osolenou vařící vodou, chvíli povaříme a poté vodu z hrnce slijeme (nevyléváme všechnu – část použijeme jako „vývar“). Ve větším hrnci na troše olivového oleje špalíčky pórku cca 5 minut opékáme, poté postupně začneme přidávat na nudličky nakrájenou papriku, na plátky nakrájená a slupek zbavená rajčata a rýži. Zalijeme vývarem z póru a dusíme, dokud rýže nezměkne. Dochutíme solí, pepřem a mletou pálivou paprikou dle potřeby. Džuveč servírujeme pokapaný citrónovou šťávou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies