Speciality slovinské kuchyně

Mezi speciality slovinské kuchyně patří pomazánka z lilku a rajčat, dále také tzv. Ričet, což je pokrm složený z uzeného masa, fazolí a zeleniny nebo také kynutý závin s hrozinkami a ořechy, slovinsky zvaný Potica.

Lilek

Pomazánka z lilku a rajčat

Budeme potřebovat 500 až 600 gramů lilku, 350 gramů rajčat, 1 větší cibuli, feferonky nebo chilli dle chuti, česnek, šťávu z jednoho citrónu, sůl, pepř, olivový olej a petrželovou nať.

Lilky omyjeme, propícháme vidličkou a dáme do trouby, kde je necháme péct necelou jednu hodinu. Během pečení je otáčíme. Po vychladnutí z lilků vydlabeme dužninu a nakrájíme ji najemno.

V hrnci s trochou olivového oleje mírně zpěníme najemno nasekanou cibuli, přidáme dužinu z lilku, oloupaná a najemno nakrájená rajčata, nakrájenou feferonku (můžeme i více) a nebo chilli, sůl, pepř a prolisovaný česnek. Vše krátce povaříme, dokud vzniklá směs nezhoustne. Dochutíme trochou citronové šťávy. Po vychladnutí mažeme na pečivo.

Ričet s uzeným masem, fazolemi a zeleninou

Budeme potřebovat 400 gramů uzeného masa, 300 gramů brambor, 200 gramů ječných krup, 100 gramů předem namočených fazolí, 1 mrkev, 1 větší cibuli, 1 rajče, 1 petržel, ½ celeru, bobkový list, česnek, sůl, pepř a zelenou petrželku.

Přes noc namočené fazole scedíme, dáme je do většího hrnce, zalijeme vodou a společně s kroupami vaříme pod pokličkou zhruba hodinu. Mezitím si připravíme zeleninu, kterou očistíme a nakrájíme na menší kostičky.

Zeleninu (kromě brambor), uzené maso a koření přidáme do hrnce s fazolemi a kroupami a necháme vše pod pokličkou vařit. Přibližně 20 minut před koncem vaření přidáme do hrnce také nakrájené brambory. Uvařené uzené maso vytáhneme, nakrájíme na plátky a naservírujeme na talíř. Přílohou je zelenina a luštěniny, které jsme s masem společně vařili v jednom hrnci.

Potica - kynutý závin s hrozinkami a ořechy

K přípravě těsta budeme potřebovat 600 gramů pšeničné hladké mouky, 350 mililitrů polotučného mléka, 100 gramů másla, 80 gramů krupicového cukru, 5 žloutků, 3 balíčky vanilkového cukru, 40 gramů čerstvých kvasnic, 2 až 3 polévkové lžíce slunečnicového oleje, citrónovou kůru, trochu rumu (cca 2 polévkové lžíce) a trochu soli.

Náplň si připravíme z 600 gramů mletých vlašských ořechů, 250 mililitrů sladké smetany, 150 až 200 gramů krupicového cukru, 2 balíčků vanilkového cukru, 3 bílků, 3 polévkových lžic rumu, citrónové kůry, trochy soli.

Do většího hrníčku nadrobíme kvasnice, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a 50 mililitrů vlažného mléka. Zamícháme, uložíme do tepla a počkáme, dokud nám nevzejde kvásek. Do větší mísy nasypeme prosátou mouku a smícháme s kváskem. Přidáme zbylé mléko, cukr, změklé máslo, olej, vanilkový cukr, citrónovou kůru, žloutky, sůl a rum. Vše promícháme a dobře prohněteme, aby nám vzniklo hladké těsto.

Těsto poprášíme moukou, překryjeme utěrkou a uložíme do tepla, aby mohlo kynout. Nakynuté těsto opět prohněteme a necháme ještě jednou nakynout. Poté jej vyklopíme na vál posypaný moukou, vyválíme cca na 1 centimetr hrubý plát obdélníkového tvaru.

Náplň si připravíme tak, že namleté ořechy smícháme s cukrem, vanilkovým cukrem, citrónovou kůrou, smetanou, vejcem a rumem. Přidáme sníh ušlehaný z bílků, lehce zamícháme a naneseme rovnoměrně na vyválené těsto, které následně srolujeme do tvaru závinu.

Srolované těsto vložíme do předem vymazané a vysypané pečící formy na bábovku. Pozor: těsto smí sahat maximálně do 1/3 výšky formy. Povrch potřeme rozšlehaným vejcem, dobře propícháme dřevěnou špejlí a necháme na teplém místě opět kynout, dokud těsto není až po okraj formy. Poticu pečeme ve středně vyhřáté troubě přibližně 1 hodinu. Po vychladnutí vyklopíme, posypeme moučkovým cukrem a servírujeme.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies