Speciality slovenské kuchyně

V dnešním díle se podíváme k našim sousedům, tedy na Slovensko, a zkusíme si společně připravit tradiční zelnou polévku zvanou kapustnica a nebo bratislavské rožky plněné skořicovo-oříškovou náplní.

Polévka v míse

Slovenská zelná polévka - kapustnica

Budeme potřebovat 1 a půl kilogramu kysaného zelí, 500 gramů libového bůčku s kostí, 300 gramů vepřové plece, 1 menší uzené koleno, 1 kilogram uzených kostí, 2 velké cibule, 2 klobásky typu čabajka, hrst sušených hub, sušené švestky dle chuti, sůl, nové koření, bobkový list a kuličky celého pepře.

Cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a necháme ve velkém hrnci podusit na trošce oleje. Přidáme na kostičky nakrájené vepřové maso a vykostěný bůček, zalijeme vodou (cca do poloviny objemu hrnce), mírně osolíme, opepříme a dusíme pod pokličkou do poloměkka. Poté do hrnce přidáme kysané zelí i s nálevem, uzené kosti, kost od bůčku, hrst sušených hub, klobásky v celku a sušené švestky. Pomalu vše společně vaříme a občasně promícháme.

V druhém hrnci si uvaříme uzené koleno společně s novým kořením, celým pepřem a bobkovým listem (od každého koření cca po 4 kusech). Po uvaření maso obereme, nakrájíme a společně s předem uvařenými a na kostičky nakrájenými klobáskami přidáme do kapustnice. Nakonec polévku zředíme vývarem z kolena, osolíme, opepříme dle chuti a podáváme.

Bratislavské rožky se skořicovo-oříškovou náplní

Na přípravu těsta budeme potřebovat 600 gramů polohrubé mouky, 200 gramů másla, 50 gramů moučkového cukru, 3 žloutky, 100 mililitrů mléka, 20 gramů droždí, 1 vejce na potření a trochu soli.

Náplň si připravíme z 200 gramů mletých ořechů, 200 mililitrů vody, 100 gramů krupicového cukru, 1 balíčku vanilínového cukru, 2 polévkových lžic medu a trochy mleté skořice.

Ve vlažném mléce s trochou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít v kvásek. Mezitím si na pracovní desku nasypeme prosátou mouku s moučkovým cukrem, přidáme ztuhlé máslo nastrouhané na hrubém struhadle, trošičku soli a žloutky. K ingrediencím přidáme vykynutý kvásek, vypracujeme hladké těsto, které zakryjeme utěrkou a necháme v lednici ztuhnout.

Po ztuhnutí z těsta uděláme na pomoučeném vále dlouhou nudli, kterou nakrájíme na 8 stejně velkých kousků. Každý z nich rozválíme do kruhového tvaru a ještě nakrájíme na 8 trojúhelníků. Na užší konec každého trojúhelníku naneseme ořechovou náplň, trojúhelník stočíme a zformujeme do tvaru rožku. Položíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 30 minut kynout. Rožky potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve středně vyhřáté troubě dozlatova.

Náplň si připravíme tak, že vodu, med, cukr, vanilkový cukr a trochu skořice společně smícháme v hrnečku a vaříme na mírném ohni tak dlouho, dokud nám nevznikne sirup. Do něj následně přidáme mleté ořechy (vlašské, lískové, apod.), zamícháme a necháme náplň vychladnout.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies