Tradiční ruský boršč
Budeme potřebovat 300 gramů hovězího masa, 300 gramů vepřového masa, 250 gramů kuřecího masa, 250 gramů kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 2 kosti, 4 - 5 velkých brambor, 1 - 2 pikantní klobásy, 2 cibule, 1/2 hlávkové zelí, 1 červenou řepu, 1 rajský protlak, 1 smetanu, trochu másla, česnek, sekaný kopr, bobkový list, nové koření, hřebíček, sůl a celý pepř.
Do velkého hrnce nalijeme vodu, přidáme kosti, vepřové, hovězí a kuřecí maso. Přidáme bobkový list, hřebíček, celý pepř, nové koření a pozvolna vaříme, dokud není maso měkké. Mezitím si omyjeme červenou řepu, se slupkou ji vložíme do menšího hrnce a vaříme do měkka.
Ve velkém hrnci si na troše másla osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu, zalijeme vývarem z uvařeného masa, přidáme na kostičky nakrájené brambory a nahrubo nakrouhané hlávkové zelí. Vaříme, dokud zelenina trochu změkne. Následně přidáme nastrouhanou červenou řepu, na kostičky nakrájené maso a pikantní klobásu, rajský protlak a prolisovaný česnek. Boršč osolíme, osladíme a okyselíme podle své chuti a ještě krátce povaříme. Servírujeme s kapkou smetany a čerstvě nasekaným koprem.
Ruský chlebíček s kandovaným ovocem
Budeme potřebovat 400 gramů hrubé mouky, 250 gramů krupicového cukru, 150 gramů másla, 6 vajec, 100 – 150 gramů kandovaného ovoce, 70 gramů hrozinek a citrónovou kůru.
Do větší mísy vložíme změklé máslo, cukr a vyšleháme pomocí mixéru do pěny. Během mixování přidáme natřikrát žloutky. Následně do základu přidáme drobně nakrájené kandované ovoce, čerstvě nastrouhanou citronóvou kůru z jednoho citrónu, rozinky a hrubou mouku. Vše dobře promícháme. Nakonec do těsta opatrně vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem, vysypeme moukou a nalijeme do ní těsto. Pečeme v mírně vyhřáté troubě dozlatova. Při servírování ruský chlebíček jemně posypeme moučkovým cukrem.
Diskuze