Speciality rakouské kuchyně

Připravte si pravý vídeňský řízek a nebo veleznámý dort zvaný Esterházy s vídeňskou kávou. Recepty na tyto speciality rakouské kuchyně naleznete v dnešním článku.

Vídeňský řízek

Vídeňský řízek (Wiener Schnitzel)

Budeme potřebovat telecí maso (například kýtu), hladkou mouku, vejce, strouhanku z bílého pečiva, máslo a sůl.

Telecí maso nakrájíme na plátky a rozklepeme tak, aby byly plátky co nejtenčí. Do jednoho talíře si nasypeme hladkou mouku, do druhého rozklepneme vejce, které rozšleháme s trochou soli a do třetího dáme strouhanku z bílého pečiva. Naklepané telecí plátky obalíme nejprve v mouce, poté ve vejci a nakonec ve strouhance. Smažíme na másle. Vídeňský řízek servírujeme s uvařenými brambory a volským okem.

Dort Esterházy

K přípravě těsta budeme potřebovat 200 gramů moučkového cukru, 150 gramů jemně mletých lískových ořechů, 40 gramů hladké mouky, 8 bílků, špetku skořice a citrónovou kůru z chemicky neošetřeného citrónu.

Krém si připravíme z následujících ingrediencí: 300 gramů másla, 300 mililitrů mléka, 150 gramů krystalového cukru, 100 gramů meruňkové marmelády, 40 gramů vanilkového pudinku (prášku), 1 balení vanilkového cukru, 3 žloutků, 2 až 3 polévkových lžic třešňovice nebo třešňového likéru, 1 polévkové lžíce kakaa a hrsti mandlových plátků.

Polevu si připravíme ze 100 gramů moučkového cukru, 1 bílku a 1 čajové lžičky oleje.

V míse si s pomocí mixéru ušleháme bílky s trochou soli a s 2/3 moučkového cukru. Postupně přidáváme citrónovou kůru, zbytek cukru a skořici. Když nám vznikne tuhý sníh, opatrně do něj vmícháme mouku a mleté lískové oříšky (mohou být i mandle). 1/5 těsta nalijeme do předem vymazané a moukou vysypané dortové formy a pečeme v předem vyhřáté troubě přibližně 10 až 15 minut. Když povrch lehce zhnědne, vyndáme z trouby. Takto pokračujeme, dokud neupečeme 5 stejně silných plátů těsta. Necháme je vychladnout.

Krém si připravíme tak, že do hrnce nalijeme 2/3 mléka, přidáme moučkový a vanilkový cukr a přivedeme k varu. Ve zbytku mléka si rozmícháme pudinkový prášek se žloutky a třešňovicí. Směs přidáme k vařícímu mléku, necháme přejít varem, odstavíme z plotny a necháme vychladnout. Máslo ušleháme do pěny a postupně k němu přidáváme vychladlou vanilkovo-mléčnou směs. Vzniklý krém si rozdělíme na pět částí. Na talíř si položíme první plát, namažeme jej 1/5 krému a přiklopíme dalším plátem. Takto pokračujeme, dokud nemáme navrstveny na sobě 4 pláty. V hrnci si rozehřejeme propasírovanou marmeládu a následně s ní potřeme poslední plát (navrstvíme ji na vypouklou stranu, na rovnou stranu následně naneseme polevu). Položíme na předposlední plát namazaný krémem a mírně dort zatížíme. Zbylým krémem potřeme boky dortu a posypeme je mandlovými plátky.

Bílek smícháme s takovým množstvím cukru, dokud nám nevznikne hustější kaše. Během šlehání přidáváme po kapkách olej. Polevu následně namažeme na povrch dortu a důkladně rozetřeme. Necháme si 2 až 3 polévkové lžíce polevy, které smícháme s kakaem. Kakaovou polevu nalijeme do kornoutu a následně s ní malujeme na dort kruhy – od vnějšího okraje do středu a přitom děláme cca 2 centimetrové mezery. Následně nožem nebo špejlí střídavě přetínáme kruhy z jedné strany na druhou. Také necháváme přibližně 2 centimetrové mezery. Tím nám vznikne typický vzor dortu Esterázy. Okraje dortu můžeme dozdobit hoblinkami kvalitní hořké čokolády. Hotový dort dáme do lednice a necháme jej zde přibližně 6 hodin odležet. Podáváme s víděňskou kávou.

Vídeňská káva

Budeme potřebovat překapávanou nebo rozpustnou kávu, 5 lžic moučkového cukru, 2 žloutky a 100 mililitrů mléka.

Nejprve si připravíme překapávanou nebo rozpustnou kávu. Mixérem si rozšleháme žloutky s moučkovým cukrem a mlékem. Ke směsi přidáme připravenou kávu a společně vše vyšleháme do pěny. Nalijeme do vyšších sklenic a hned podáváme.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 2 Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies