Speciality polské kuchyně

Mezi nejznámější polské speciality patří tzv. Bigos, což je pokrm z několika druhů masa a kysaného zelí nebo polévka z chlebového kvásku, polsky zvaná Žurek. Poradíme vám, jak si tyto netradiční a chuťově zajímavé pokrmy připravit.

Polévka v míse

Bigos z několika druhů masa a kysaného zelí

Budeme potřebovat 1,5 litru silného hovězího vývaru, 500 gramů kysaného zelí, 250 gramů vepřového masa, 250 gramů hovězího masa, 200 gramů tučnější slaniny, 2 klobásy (nejlépe pikantní), hrst sušených hub, 1 cibuli, trochu sádla, červené víno, kmín, trochu cukru, pepř a sůl.

Ze všeho nejdříve alespoň na hodinu namočíme houby do vlažné vody a poté je několikrát po sobě propláchneme. Vepřové a hovězí maso, klobásy a slaninu nakrájíme na středně velké kousky. V hrnci na troše rozehřátého sádla opečeme slaninu, přidáme nakrájené maso, klobásky a necháme opéct. K masu přidáme najemno nakrájenou cibuli a počkáme, dokud se nepropeče.

Poté přidáme kysané zelí, které scedíme a nakrájíme na menší kousky, scezené houby a vše zalijeme hovězím vývarem. Pod pokličkou vaříme, dokud maso nezměkne. Dochutíme solí, pepřem, kmínem, cukrem a několika polévkovými lžícemi červeného vína dle chuti. Podáváme s čerstvým chlebem.

Žurek – polévka z kvásku

Budeme potřebovat starý chléb, ½ litru teplé vody, 100 gramů hladké mouky, 100 gramů uzeného bůčku nebo slaniny, 1 cibuli, 1 kelímek husté zakysané smetany, 5 až 6 stroužků česneku, 3 až 4 vařené brambory, 4 vejce uvařená natvrdo, 1 až 2 pikantní klobásy, hrst sušených hub, strouhaný křen, majoránku, bobkový list, pepř a sůl.

Nejprve si připravíme kvásek a to tak, že starý chleb nakrájíme na kousky a dáme jej do větší skleněné nádoby. Přidáme 100 gramů mouky, půl litru teplé vody a 2 až 3 stroužky česneku nakrájeného na plátky. Směs dobře promícháme, povrch sklenice překryjeme silnější vrstvou bavlněného textilu a necháme na teplém místě 4 dny. Když se na povrchu kvásku objeví plíseň, odstraníme ji.

Po čtyřech dnech můžeme začít s přípravou polévky. Na hodinu namočíme houby do vlažné vody a poté je několikrát po sobě propláchneme. Bůček nebo slaninu nakrájíme na kostičky, klobásu na kolečka, cibuli a česnek na jemno. Do většího hrnce nalijeme přibližně ¾ litru vody a přivedeme k varu. Do vařící vody přidáme scezené houby, česnek a cibuli. Po chvilce přidáme také bůček (případně slaninu) a klobásu. Okořeníme bobkovým listem, solí a pepřem a necháme vařit přibližně půl hodiny.

Po půlhodině přidáme kvásek z chleba, majoránku a opět necháme povařit. Před koncem vaření dochutíme křenem, solí a pepřem dle potřeby. Když je polévka hotová, odstavíme ji z plotny, přidáme zakysanou smetanu a zamícháme. Servírujeme tak, že na talíř dáme pár kousků brambor a vařené vejce, které společně rozmačkáme a nakonec zalijeme teplou polévkou. Podáváme s čerstvým chlebem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies