Eintopf – německé jídlo z jednoho hrnce
Budeme potřebovat 250 gramů sterilovaného zelí, 200 gramů polévkové zeleniny, 150 gramů bílých fazolek, 150 gramů čočky, 150 gramů uzeniny (klobása, uzené, apod.), 200 mililitrů smetany na vaření, 4 – 5 polévkových lžic hladké mouky, 5 polévkových lžic másla, špetku kypřícího prášku, sůl, pepř a polévkové koření.
Fazole a čočku přebereme, propláchneme a vaříme zvlášť v hrnci se špetkou prášku do pečiva. Po uvaření scedíme. Polévkovou zeleninu očistíme a nakrájíme na malé kostičky. Vybranou uzeninu také nakrájíme na malé kostičky.
Ve velkém hrnci připravíme z másla a mouky světlou jíšku, přidáme na kostičky nakrájenou uzeninu a zeleninu. Krátce vše osmahneme, zalijeme vodou a necháme chvilku povařit. Poté přidáme scezené a na menší kousky nakrájené zelí a opět vaříme, dokud na povrch nevystoupí tuk. Ten odebereme.
Nakonec do hrnce přidáme předem uvařenou čočku, fazole a dochutíme dle chuti solí, pepřem a polévkovým kořením. Na zjemnění přidáme do pokrmu smetanu a již nevaříme.
Flammkuchen - flambírovaný koláč
Budeme potřebovat 250 gramů hladké mouky, 200 gramů slaniny, 200 gramů tvarohu, 100 mililitrů vody, 50 mililitrů zakysané smetany, 2 – 3 velké cibule, 20 gramů másla, 20 gramů čerstvého droždí, 2 polévkové lžíce sádla, 1 žloutek, sůl, pepř, cukr a muškátový oříšek.
V menší misce rozdrolíme droždí, zalijeme vlažnou vodou, přidáme trochu cukru a necháme na teplém místě, dokud nám nevzejde kvásek.
Do větší mísy vložíme mouku, sádlo, máslo a kvásek, dobře promícháme a necháme na teplém místě kynout alespoň jednu hodinu. Mezitím si připravíme náplň a to tak, že smícháme tvaroh, zakysanou smetanu a žloutek, dochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na tenká kolečka a necháme na másle lehce zesklovatět. Slaninu nakrájíme na tenké nudličky. Z těsta vyválíme tenký plát, vložíme jej na vymaštěný plech, potřeme tvarohovou hmotou a posypeme cibulí a slaninou.
Pečeme v předem vyhřáté troubě na 250 °C přibližně 15 až 20 minut. Flambírovaný koláč podáváme teplý.
Diskuze