Rajská polévka se zeleným pepřem
K přípravě budeme potřebovat 1 kilogram zralých rajčat, 1/2 litru vývaru (nejlépe kuřecího), 35 gramů másla, 2 větší mrkve, 2 větší cibule, 2 – 3 stonky celeru, zelený pepř v nálevu, česnek, sůl, pepř, bobkový list, cukr, olivový olej a trochu smetany.
V hrnci rozehřejeme trochu olivového oleje s máslem. Přidáme oloupanou a nahrubo nastrouhanou mrkev, najemno nakrájenou cibuli a celerové stonky. Vše mírně osmahneme. Zalijeme vývarem, přidáme dle chuti česnek a pod pokličkou vaříme přibližně 15 minut, dokud zelenina nezměkne. Poté k polévce přidáme nakrájená rajčata bez slupek, trochu bobkového listu, trochu cukru a vaříme dalších 30 minut.
Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, přecedíme, vrátíme zpět na sporák a ještě krátce povaříme. Ke konci vaření přidáme do polévky 1 až 2 polévkové lžíce zeleného pepře naloženého v nálevu, dochutíme solí a mletým pepřem. Pro zjemnění polévky můžeme použít smetanu.
Mexické buritos s domácími tortillami
Budeme potřebovat 500 gramů hovězího masa, 200 mililitrů hovězího vývaru, 2 menší červené cibule, 1 menší bílou cibuli, chilli papričky, sůl, pepř, hřebíček, bobkový list a olivový olej.
K přípravě tortill budeme potřebovat následují ingredience: 300 mililitrů vody, 200 gramů hladké mouky, ½ balíčku kypřícího prášku, 3 polévkové lžíce rostlinného oleje, 1 čajovou lžičku cukru, špetku soli.
Nejprve si připravíme tortilly a to tak, že ve větší míse smícháme hladkou mouku s kypřícím práškem, čajovou lžičkou cukru, špetkou soli a 3 polévkovými lžičkami rostlinného oleje. Za stálého míchání přidáváme vodu, dokud nám nevznikne hladké těsto. To rozdělíme na osm částí a z každé z nich vytvoříme tenkou placku – tedy tortillu. Tortilly pečeme nasucho na pánvi. Jakmile získají zlatavou barvu, jsou hotové.
Buritos si připravíme následovně. Červené i bílou cibuli nakrájíme na tenká kolečka a osmažíme na pánvi s trochou oleje. K osmahnuté cibuli přidáme na menší kousky nakrájené hovězí maso, celou skořici, 3 až 4 kusy hřebíčku, bobkový list a trochu soli. Po krátkém orestování směs zalijeme hovězím vývarem a pod pokličkou dusíme, dokud maso nezměkne a vývar se nevypaří. Z buritos vyjmeme koření (bobkový list, skořici a hřebíček), dochutíme solí a pepřem dle chuti.
Směs rozdělíme na 8 dílů. Každou tortillu namažeme jedním dílem burittos, posypeme najemno nasekanou chilli papričkou, položíme na ni list hlávkového salátu a svineme ji do kornoutu. Podáváme se salsou dle vlastního výběru. Vhodná je například pikantní rajčatová salsa.
Diskuze