Speciality francouzské kuchyně

V dnešním článku jsme si pro vás připravili menu inspirované francouzskou kuchyní. Zkuste si společně s námi uvařit výbornou cibulovou polévku, upéci francouzský slaný koláč nebo oblíbený dezert zvaný creme brulee.

Creme brulee

Francouzská cibulová polévka

Budeme potřebovat 1 litr hovězího vývaru, 500 gramů cibule, 15 gramů hladké mouky, 25 gramů másla, cukr, sůl a pepř dle chuti.

Do většího hrnce vložíme máslo, na tenká kolečka nakrájenou cibuli a trochu cukru. Necháme krátce prohřát a poté zaprášíme moukou. Za stálého míchání cibuli opékáme a po trochách přiléváme hovězí vývar. Polévku přivedeme k varu, dle chuti osolíme, opepříme a pod pokličkou necháme vařit přibližně půl hodiny. Servírujeme se sýrovými krutóny.

Francouzský slaný koláč

Budeme potřebovat 300 gramů hladké mouky, 600 gramů čerstvých žampiónů, 230 gramů másla, 150 mililitrů smetany, 100 mililitrů vody, 1 citrón, 1 žloutek, sůl, pepř a muškátový oříšek.

Do větší mísy vložíme hladkou mouku, změklé máslo, trochu vody a sůl. Vypracujeme z těchto ingrediencí těsto, které vložíme do lednice a necháme jej zde alespoň hodinu odležet. Mezitím si připravíme náplň a to tak, že očištěné a nakrájené žampióny osmahneme na másle, zasypeme trochou mouky a za stálého míchání k nim přiléváme smetanu. Krátce vše povaříme, poté odstavíme ze sporáku, přidáme žloutek a ochutíme citrónem, muškátovým oříškem, solí a pepřem. Těsto vytáhneme z lednice, vyválíme na cca 4 milimetry silný plát, vyložíme jím koláčovou formu a vložíme ještě na půl hodiny do lednice. Po vyjmutí z lednice navrstvíme na těsto náplň a vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme přibližně 30 až 40 minut.

Vanilkové creme brulee

Budeme potřebovat 500 mililitrů mléka, 5 vajec, 150 gramů krystalového cukru a 1 vanilkový lusk (případně vanilkový cukr nebo dřeň).

Mléko s krystalovým cukrem ohřejeme a před bodem varu jej odstavíme z plotny. Necháme jej chvíli vychladnout. Následně do mléka metličkou (ne mixérem!) začneme zašlehávat postupně vejce. Sejmeme z povrchu pěnu a bublinky, a takto připravenou směs nalijeme do předem připravených, máslem vymazaných zapékacích misek. Zapékací misky položíme na plech, přikryjeme alobalem, nalijeme na plech vodu do ½ výšky misek a vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme přibližně 45 minut. Po upečení creme brulee vyjmeme z trouby, necháme chvíli zchladnout a vyklopíme z forem. Povrch dezertu polijeme karamelem. Podáváme s čerstvým ovocem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies