Speciality finské kuchyně

Tentokrát jsme se nechali inspirovat méně známou, avšak velmi chutnou, finskou kuchyní a připravili jsme si pro vás recepty na finský salát z červené řepy, zapékaného lososa se zeleninou a smetanou a také tvarohovo-mandlový nepečený dezert.

Losos s bylinkama

Finský salát s řepou a jabkem

Budeme potřebovat 1 sklenici nebo konzervu sterilované řepy, 2 mrkve, 1 celer, 1 jablko, 1 cibuli, kousek křenu, 3 – 4 polévkové lžíce bílého jogurtu, 2 – 3 lžíce kečupu, 1– 2 polévkové lžíce majonézy, cukr, sůl, pepř a sladkou mletou papriku.

Mrkev, celer, jablko očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Řepu scedíme a nakrájíme na menší kousky. Připravíme si zálivku smícháním jogurtu s majonézou, kečupem a kořením dle chuti. Nastrouhanou zeleninu vložíme do větší mísy, přidáme cibuli nakrájenou nadrobno, najemno nastrouhaný křen a zálivku. Dobře promícháme. Nakonec přidáme nakrájenou řepu a podáváme s čerstvým pečivem.

Losos se zeleninou a smetanou

Budeme potřebovat 4 plátky lososa, ¼ celeru, 4 mrkve, 1 pórek, 1 kelímek smetany, olivový olej, sůl a pepř.

Mrkev, celer a pórek očistíme. Do pánve nalijeme trochu olivového oleje, přidáme očištěný a na kostičky nakrájený celer a na tenká kolečka nakrájenou mrkev. Necháme je chvilku podusit a mezitím si nakrájíme nadrobno pórek, který přidáme do pánve. Když zelenina trochu změkne, vlijeme do ní přibližně půl deci smetany. Směs v pánvi osolíme, opepříme a necháme chvíli ještě dusit.

Plátky lososa omyjeme, osušíme a položíme na plech vymazaný trochou oleje. Lehce je osolíme, rovnoměrně na ně navrstvíme zeleninovou směs z pánve, zalijeme zbytkem smetany a dáme do předem vyhřáté trouby na 200 °C upéci. Pečeme přibližně půl hodiny. Podáváme s brambory nebo pečivem.

Tvarohovo-mandlový nepečený dezert

Budeme potřebovat 500 gramů měkkého tvarohu, 200 gramů másla, 200 gramů smetany na šlehání, 1 balení vanilkového cukru, 100 gramů krystalového cukru, 2 žloutky, 2 polévkové lžíce citrónové šťávy, citrónovou kůru, 50 gramů nastrouhaných mandlí a 50 gramů kandované pomerančové kůry.

Máslo ušleháme s vanilkovým a krystalovým cukrem, v druhé míse vyšleháme smetanu. Do velké mísy vložíme tvaroh, žloutky, mandle, citrónovou šťávu, kůru a také kandovanou pomerančovou kůru. Dobře promícháme, poté do směsi přidáme vyšlehané máslo a nakonec vmícháme vyšlehanou smetanu. Výslednou směs vložíme do dřevěné nebo jiné formy s dírkovaným dnem, které je zevnitř prostřené vlhkou gázovitou látkou. Směs ve formě urovnáme a mírně přitlačíme, případně položíme na vrchní část nějaké závaží. Takto připravenou formu vložíme do mísy (aby tekutina odtékala do mísy) a dáme do lednice uležet alespoň na 12 hodin. Podáváme s čerstvým ovocem a šlehačkou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies