Speciality belgické kuchyně

Belgičané jsou velcí gurmánové a není se proto čemu divit, že jejich kuchyně je velmi pestrá na ingredience, chuť i vůni. V dnešním článku naleznete recepty na tzv. Waterzooi, což je hustá masová polévka se zeleninou a dále také na slávky na víně a belgické wafle.

Vafle

Waterzooi - masová polévka se zeleninou

Budeme potřebovat 1 celé kuře (nebo 4 kuřecí stehna), 750 mililitrů kuřecího vývaru, 250 mililitrů bílého vína, 500 gramů zeleného hrášku, 2 mrkve, 2 řapíky celeru, 3 snítky petržele, cůl, pepř, nové koření a bobkový list.

Do hrnce s kuřecím vývarem vložíme rozčtvrcené kuře nebo kuřecí stehna, bobkový list, nové koření, pepř a trochu soli. Pomalu přivedeme k varu a vaříme na mírné plameni přibližně 90 minut. Po hodině vaření přidáme do polévky na kolečka nakrájenou mrkev, celer, petrželku a bílé víno. Před koncem vaření přidáme do polévky čerstvý zelený hrášek, který jen krátce povaříme (cca 5 minut). Maso z polévky vyjmeme, obereme a kousky vložíme zpět do polévky. Waterzooi podáváme teplé.

Slávky na víně

Budeme potřebovat 2 kilogramy čerstvých slávek, 750 ml bílého vína, 3 větší cibule, 3 mrkve, 1/2 celeru, 1 pórek, 1 svazek petrželky, jalovčinky, pepř, sůl a bobkový list.

Slávky omyjeme, očistíme kartáčkem a nasypeme do mísy. Zalijeme studenou vodou a ty, které zůstanou otevřené, vyhodíme. Cibuli oloupeme a rozkrájíme na osminky, mrkev, celer a pórek omyjeme, očistíme a nakrájíme najemno. Do většího hrnce nalijeme bílé víno, přidáme cca 10 jalovčinek, 3 bobkové listy, 8 kuliček černého pepře a trochu soli. Přidáme připravenou zeleninu a přetříděné slávky. Přivedeme k varu a vaříme přibližně 7 minut, poté hrnec odstavíme z plotny a pod pokličkou necháme ještě 5 minut dojít. Slávky podáváme s vinným vývarem a sypané najemno nakrájenou petrželkou.

Belgické wafle

Budeme potřebovat 175 gramů hladké mouky, 2 polévkové lžíce krupicového cukru, 7 polévkových lžic oleje, 3 vejce, 150 mililitrů mléka, 2 čajové lžičky kypřícího prášku do pečiva a půl čajové lžičky soli.

Ve větší míse smícháme mouku s kypřícím práškem do pečiva, cukrem a solí. Přidáme mléko, olej, žloutky a šleháme, dokud není těsto hladké. Z bílků ušleháme tuhý sníh a přidáme jej do základního těsta. Opatrně promícháme. Hotové těsto postupně lijeme do waflovače a pečeme přibližně 5 až 7 minut. Hotové wafle podáváme s javorovým sirupem, marmeládou, medem nebo nutellou.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies