Speciality balkánské kuchyně

Balkánská kuchyně je svými pokrmy velmi rozmanitá a je opravdu velmi těžké vybrat recepty na tři nejlepší z nich. Doufáme ovšem, že se nám to podařilo. V dnešním článku vám prozradíme, jak si připravit lilky plněné mletým masem, osmanskou ořechovou Baklavu a bulharskou okurkovou polévku zvanou Tarator.

Lilek

Bulharská okurková polévka zvaná Tarator

Budeme potřebovat 500 gramů nastrouhaných salátových okurek, 250 mililitrů bílého jogurtu, 100 mililitrů sladké smetany, 4 stroužky česneku, 1 větvičku čerstvého kopru, koření černé mleté, olivový olej a nahrubo nasekané vlašské ořechy na ozdobu.

Do hrnce vložíme nastrouhané salátové okurky, smetanu a bílý jogurt. Dochutíme solí, černým kořením, česnekem a najemno nasekaným koprem. Necháme chvíli povařit. Před koncem vaření polévku dochutíme trochou olivového oleje. Odstavíme z plotny, ponorným mixérem rozmixujeme najemno a necháme vychladnout. Polévka se podává studená a zdobí se nasekanými vlašskými ořechy.

Lilky plněné mletým masem

Budeme potřebovat 4 středně velké lilky, 1 balení mletého masa (400 gramů), 2 papriky, 2 cibule, 20 gramů másla, 1 žemli, 4 polévkové lžíce mléka, 3 polévkové lžíce oleje, petrželka, česnek, sůl a pepř.

Lilky omyjeme, osušíme a podélně je rozkrojíme. Zalijeme je vařící vodou a necháme stát alespoň 10 minut. Následně vydlabeme jejich vnitřek, osolíme je a necháme opět chvíli odležet. Mezitím si nakrájíme najemno cibuli a společně s dvěmi až třemi rozmačkanými stroužky česneku, na malé kostičky nakrájenou paprikou a troškou soli ji osmažíme na pánvi s trochou oleje. Vychladlou směs smícháme s žemlí namočenou v mléce, mletým masem a dužinou z lilků. Ochutíme solí a pepřem, dobře promícháme a následně se směsí plníme vydlabané lilky. Je vhodné před vložením lilky vysypat strouhankou a doprostřed vložit tenký plátek másla. Poklademe je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C přibližně 45 minut. Podáváme s bramborem nebo čerstvým pečivem.

Osmanská ořechová Baklava

Budeme potřebovat 2 balení lístkového těsta, 150 gramů másla, 200 gramů medu, 50 gramů mandlí, 50 gramů vlašských ořechů, 50 gramů nesolených pistácií, 50 gramů krystalového cukru, mletou skořici a 2 citróny.

Ve větším hrnci smícháme nahrubo nasekané vlašské ořechy, mandle a pistácie s rozpuštěným medem, cukrem, šťávou a kůrou ze dvou citrónů. Ochutíme mletou skořicí a postupně přivedeme směs k varu. Chvíli vaříme, dokud se směs nespojí. Lístkové těsto rozválíme na tenkou placku a rozkrájíme ji na 8 až 10 stejně velkých dílů. První díl položíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme jej rozpuštěným máslem a naneseme na něj připravenou směs (rozdělíme si ji na 8 dílů). Přiklopíme dalším plátkem těsta a postup opakujeme. Poslední díl by měl být plát těsta - ten potřeme rozpuštěným máslem, jemně propícháme vidličkou a vložíme do předem vyhřáté trouby na 160°C. Pečeme přibližně hodinu, dokud není povrch krásně zlatavý. Po vychladnutí moučník nakrájíme na kostičky, polijeme jej medovou polevou a servírujeme.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies