Speciality australské kuchyně

Připravte si společně s námi tykvovou polévku, Australany milované fish and chips, což je obalovaná ryba s hranolky a nebo veleznámý dezert zvaný Pavlova, jehož hlavními ingrediencemi jsou vaječné bílky a čerstvé ovoce.

Hranolky a kečup

Tykvová polévka

Budeme potřebovat 1,5 litru kuřecího vývaru, 500 gramů tykve, 5 větších brambor, 1 větší mrkev, 1 cibuli, ¼ celeru, hrst kukuřice, ½ papriky, 2 až 3 stroužky česneku, 20 gramů másla, kmín, sůl, pepř a čerstvou petrželku na ozdobu.

Všechnu zeleninu (včetně brambor) omyjeme, očistíme a nakrájíme na menší kousky. Vložíme do vývaru a na mírném ohni vaříme, dokud všechna zelenina v hrnci nezměkne. Poté z polévky vytáhneme pár kousků brambor a zbylou zeleninu rozmixujeme.

Zbylé brambory nakrájíme na kostičky a přidáme je společně s máslem zpět do polévky. Dochutíme solí, kmínem a pepřem dle chuti. Pokud je polévka příliš řídká, zahustíme ji trochou jíšky. Tykvovou polévku podáváme teplou, ozdobenou čerstvě nasekanou petrželovou natí.

Fish and chips - ryba s hranolkami

Budeme potřebovat 4 až 5 filet z čerstvé mořské ryby (v Austrálii je oblíbená například treska), 1 kilogram brambor, 200 gramů hladké mouky, 2 bílky, 2 žloutky, 6 polévkových lžic vody, 6 polévkových lžic mléka, 4 polévkové lžíce piva, 1 polévkovou lžíci cukru, šťávu z jednoho citrónu, worchesterovou omáčku, pikantní hořčici, olej, sladový ocet a sůl.

Filety omyjeme, osušíme, nakrájíme na menší kousky a mírně osolíme. Pokapeme je citrónovou štávou, worchesterovou omáčkou, pomažeme trochou pikantní hořčice a obalíme v mouce.

Těstíčko na obalování si připravíme tak, že do mouky smíchané s cukrem přimícháme pivo, žloutky a dle chuti sůl. Poté přidáme mléko a mícháme, dokud nám nevznikne hladké těstíčko. To necháme v lednici odležet přibližně půl hodiny. Po vyjmutí z lednice, do těstíčka lehce vmícháme sníh z bílků. Kousky ryb v těstíčku máčíme a smažíme v rozpáleném oleji, dokud nezískají zlatavou kůrku.

Brambory oloupeme, nakrájíme na hrubé hranolky a smažíme do zlatohněda. Osmažené hranolky položíme na papírový ubrousek, aby z nich vytekl přebytečný tuk. Poté je posypeme solí a dle chuti pokapeme (nebo polijeme) sladovým octem.

Pavlova

Budeme potřebovat 500 gramů nakrájeného čerstvého ovoce (jahody, maliny, kiwi, banány, borůvky, třešně, višně, apod.), 6 bílků, 500 až 600 mililitrů smetany na šlehání, 250 gramů krupicového cukru, 2 čajové lžičky škrobu, 1 čajová lžička octu, vanilkový extrakt, trochu másla a sůl.

Plech vyložíme pečícím papírem, trochu jej potřeme máslem a posypeme škrobem. V míse vyšleháme bílky. Během šlehání k bílkům přidáváme postupně cukr, škrob, ocet a vanilkový extrakt (cca ½ čajové lžičky). Vzniklou směs vyklopíme na pečící papír, neroztíráme ji – jen ji necháme na kupě. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 120°C přibližně 90 minut. Po upečení necháme v mírně přiotevřené troubě vychladnout, aby Pavlova získala svůj typický vzhled (mírně popraská a propadne se). Vychladlý moučník potřeme ušlehanou smetanou a poklademe kousky čerstvého ovoce dle chuti.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies