Španělský mastin

Španělský mastin je velmi inteligentní, ostražité, obratné a sebevědomé psí plemeno. Ke své rodině se chová se vší láskou, vůči cizím lidem je ostražitý.

Španělský mastin

Z historie plemene

Španělský mastin vznikl křížením dogovitých psů, kteří přišli do Španělska při pochodech římských legionářů a fénických cestovatelů. Ve Španělsku není toto psí plemeno příliš rozšířené.

Španělský mastin - povaha

Španělský mastin je velmi inteligentní, ostražité, obratné a sebevědomé psí plemeno. Ke své rodině se chová se vší láskou, vůči cizím lidem je ostražitý. S ostatními domácími zvířaty se snáší pouze v případě, že je s nimi vychováván od štěněčího věku.

Základní charakteristika plemene dle standartu FCI

Výška:

Pes má v kohoutku 77 až 81 centimetrů, fena má v kohoutku 72 až 75 centimetrů.

Váha:

Váha španělského mastina se pohybuje obvykle od 55 do 70 kilogramů. Váha se může vyšplhat až k hranici 100 kilogramů.

Srst:

Srst španělského mastina je hustá, střední délky, přímá. Na ocasu je srst o něco delší. Zbarvení je světle žluté, narůžovělé, rezavé, strakaté,černě-strakaté, tygří, vlčí.

Tělesné proporce španělského mastina

Tělo:

Španělský mastin je velký, těžký, vyváženě stavěný pes mimořádných proporcí, velmi silný a svalnatý.

Hlava:

Velká, silná, tvaru tupého jehlanu se širokou základnou. Poměr délky mozkovny k délce tlamy je 6:4.

Krk:

Ve tvaru kužele, široký, silný, dobře osvalený, pohyblivý. Silná volná kůže. Silně vyvinutý dvojitý lalok.

Oči:

Oči jsou v poměru k velikosti lebky malé, tvaru mandle, přednost mají tmavé, barvy lískových oříšků. Pozorný, mírný a inteligentní pohled vůči známým, velmi ostrý pohled na cizí.

Uši:

Středně velké, visící, trojúhelníkové, hladké. Nasazeny nad linií očí. V klidu visí a dobře přiléhají k líci, aniž by se příliš tiskly k lebce. Při vzrušení odstávají od tváře, v zadní části horní třetiny mírně vztyčené. Nekupírované.

Ocas:

V nasazení velmi silný, není nasazen ani příliš vysoko, ani příliš dole. Silný, ohebný a s delším osrstěním než ostatní části těla.

Péče o srst

Péče o srst není příliš náročná. Pro každodenní kartáčování je vhodné použít kartáč s přírodními štětinami nebo klasický drátěný kartáč. Pravidelné kartáčování je vhodné, odstraní se tak uvolněná srst. Dále slouží ke stimulaci jejího přirozeného promašťování a k odstranění nečistot.

Výchova štěněte

Výchova štěněte probíhá většinou bez problémů, měla by začít již od ranného věku štěněte. Výchova musí být důsledná, ale také založená na vzájemném respektu. Povaha psa není komplikovaná a jakmile pochopí vaše pravidla, nebude je porušovat.

Pohyb je pro toto psí plemeno velmi důležitý

Snažte se zajistit tomuto psímu plemenu hodně pohybu. Pes se dožívá 9-ti až 11-ti let, ale i déle.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies