Abychom vám mohli poskytovat služby sociálních sítí, používáme na tomto webu soubory cookie. Soubory cookie slouží k osobnímu přizpůsobení obsahu, poskytování reklam na míru. Používáním našich služeb vyjadřujete souhlas s používáním souborů cookie.

Špaldová mouka

Tato mouka je druh pšenice, jež se v Evropě pěstovala již před 8000 lety. Ale bohužel klasická pšenice byla oblíbenější a měla také vyšší výnosy. Tak se od pěstování špaldy časem upustilo.

chleba ze špaldové mouky

 

Oproti bílé mouce má více vitamínů a minerálů, tudíž je nutričně cennější potravinou. Obsahuje i vlákninu, díky které vás celozrnné pečivo zasytí na delší dobu. Má však vyšší cenu, ale za to není nijak chemicky ošetřena.

 

Špaldové bulky

 

  • Med - 1 lžíce
  • Sůl - 2 špetky
  • Droždí - ¾ ks
  • Hrubá špaldová mouka - 350 g
  • Voda - 250 ml
  • Hladká mouka - 150 g
  • Sádlo - 1 lžíce

 

Všechny suroviny řádně promíchejte a vypracujte těsto. Nebo je dejte do domácí pekárny a nechte to na ní. Pak z těsta vytvořte bulky, které naříznete uprostřed a potřete slanou vodou. Nechte je kynout a pak dejte do trouby, kterou si rozehřejete na 180 °C. Pečte přibližně 20 - 30 minut a jakmile se upečou, opět je potřete slanou vodou.

 

Jogurtová bábovka

 

  • Hladká celozrnná špaldová mouka - 1,5 hrnku
  • Třtinový cukr - ⅓ hrnku (ale klidně můžete osladit víc)
  • Vejce - 2 ks
  • Bílý jogurt - 150 g
  • Mléko - ⅓ hrnku
  • Olej - 4 lžíce
  • Vanilkový extrakt - 1 lžička
  • Jedlá soda - 1 lžička
  • Karob - 2 lžíce (místo něj můžete použít kakao)

 

Všechny suroviny (kromě karobu) pečlivě promíchejte a vypracujte hladké těsto. Vymažte si bábovkovou formu máslem nebo použijte silikonovou formu na pečení a nalijte tam ⅔ těsta. Zbytek těsta smícháme s karobem či kakaem a nalijeme na vanilkovou vrstvu. Troubu si předehřejte na 170 °C a pečte asi 45 minut.

 

Zdravé a výživné sušenky (přibližně 50 ks - 3 plné plechy)

 

  • Ovesné vločky - 1 hrnek
  • Špaldová mouka - 1 hrnek
  • Třtinový cukr - ½ hrnku
  • Strouhané ořechy - ½ hrnku (vlašské či lískové)
  • Máslo - 130 g
  • Javorový sirup - 3 lžíce (místo sirupu klidně použijte med)
  • Voda - 2 lžíce
  • Jedlá soda - 1,5 lžičky
  • Skořice - špetka
  • Vanilková esence - 1 lžička
  • Semínka - 4 lžíce (vyberte si dle vaší chuti - slunečnicová, lněná, sezamová, dýňová a jiné)

 

Do velké mísy smíchejte prosátou mouku, vločky, skořici, vanilku, ořechy a cukr. V menším hrnci si rozpusťte máslo a sirup. Sodu nejprve rozmíchejte v horké vodě a pak přilijte k máslu. Hotovou máslovou směs pak nalijte do vloček a důkladně promíchejte. Troubu si rozehřejte pouze na 150 °C.

 

Pak pomocí lžičky tvarujte menší hromádky na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech. Raději mezi hromádkami nechte více místa, neboť se sušenky při pečení roztečou. Nechte je péct přibližně 20 minut. Po upečení by měly mít zlato-hnědou barvu. Pokud se vám k papíru či plechu přilepily, stačí je uvolnit nožem. Počkejte až vychladnou a pak je můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.7 Počet: 3 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2017 eMagazíny.CZ s.r.o.