Sója - 1 z nejstarších kulturních plodin

Sója luštinatá původně pochází z Číny. První zmínky o této zdravé plodině jsou z doby před 2 800 lety. Do roku 1954 byla Čína stále jedním z hlavních producentů sóji.

Sója - 1 z nejstarších kulturních plodin

 

Jak prospívá našemu zdraví?

 

Tato potravina rostlinného původu neobsahuje cholesterol a navíc, pokud ji budete pravidelně konzumovat, pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu LDL cca o 6 %. Sója a ostatní sójové výrobky nám pomáhají zvýšit příjem vlákniny a sójové bílkoviny. Sója a výrobky z ní jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, tokoferoly, fosfolipidy, obsahují také vápník, železo, vitamín B a vlákninu.

 

Sója a výrobky z ní pomáhají v boji proti rakovině

 

Také v těchto výrobcích najdeme obrovské množství izoflavonů. Sice jsou méně účinné než estrogen, ale přesto dokáží blokovat receptory estrogenu a snižují jeho příjem. Těchto vlastností chtějí využít vědci v boji s tumory prsu, prostaty a štítné žlázy. V Asii se tyto typy rakoviny objevují jen zřídka. Možná to souvisí s tím, že se tam ve větší míře konzumuje tofu a další sójové výrobky.

 

Některé sójové výrobky

 

  • Sójový olej - Je to zdroj omega 3 nenasycených mastných kyselin a neobsahuje cholesterol. Vyrábí se přírodní extrakcí ze sójových bobů.
  • Sójová mouka - Vyrábí se z pražených sójových bobů, které se rozemelou na prášek. Můžete si vybrat plnotučnou (přírodní) nebo odtučněnou. Neobsahuje lepek a pokud si z ní připravíte chléb, bude vláčnější než z obyčejné mouky, ale také hutný.
  • Sójová omáčka - Tekutina, která má tmavě hnědou barvu, se vyrábí ze sójových bobů, přesněji fermentací. Můžete si vybrat přírodní fermentovanou omáčku či průmyslově vyráběnou, do které jsou přidávány i různá barviva a chemikálie.
  • Miso - Tato hladká pasta se vyrábí od 1 - 3 let. Slouží k dochucení omáček, dresingů a polévek.
  • Natto - Jedná se o fermentované a co je důležitější, uvařené sójové boby, které jsou lépe stravitelné. Přidávají se do polévek a dalších zeleninových pokrmů.
  • Tempeh - Je to vlastně sójový sýr, který má zcela osobitý charakter, do něhož se po prvním soustu určitě zamilujete.
  • Tofu - Ochutnali jste už tofu? Možná ne, ale určitě jste o něm slyšeli. Je to sójový sýr nebo spíše tvaroh. Využíváme ho do slaných i sladkých pokrmů, ale nejčastěji se přidává do polévek, číny, salátů a dezertů.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies