Jak prospívá našemu zdraví?
Tato potravina rostlinného původu neobsahuje cholesterol a navíc, pokud ji budete pravidelně konzumovat, pomáhá snižovat hladinu špatného cholesterolu LDL cca o 6 %. Sója a ostatní sójové výrobky nám pomáhají zvýšit příjem vlákniny a sójové bílkoviny. Sója a výrobky z ní jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny, tokoferoly, fosfolipidy, obsahují také vápník, železo, vitamín B a vlákninu.
Sója a výrobky z ní pomáhají v boji proti rakovině
Také v těchto výrobcích najdeme obrovské množství izoflavonů. Sice jsou méně účinné než estrogen, ale přesto dokáží blokovat receptory estrogenu a snižují jeho příjem. Těchto vlastností chtějí využít vědci v boji s tumory prsu, prostaty a štítné žlázy. V Asii se tyto typy rakoviny objevují jen zřídka. Možná to souvisí s tím, že se tam ve větší míře konzumuje tofu a další sójové výrobky.
Některé sójové výrobky
- Sójový olej - Je to zdroj omega 3 nenasycených mastných kyselin a neobsahuje cholesterol. Vyrábí se přírodní extrakcí ze sójových bobů.
- Sójová mouka - Vyrábí se z pražených sójových bobů, které se rozemelou na prášek. Můžete si vybrat plnotučnou (přírodní) nebo odtučněnou. Neobsahuje lepek a pokud si z ní připravíte chléb, bude vláčnější než z obyčejné mouky, ale také hutný.
- Sójová omáčka - Tekutina, která má tmavě hnědou barvu, se vyrábí ze sójových bobů, přesněji fermentací. Můžete si vybrat přírodní fermentovanou omáčku či průmyslově vyráběnou, do které jsou přidávány i různá barviva a chemikálie.
- Miso - Tato hladká pasta se vyrábí od 1 - 3 let. Slouží k dochucení omáček, dresingů a polévek.
- Natto - Jedná se o fermentované a co je důležitější, uvařené sójové boby, které jsou lépe stravitelné. Přidávají se do polévek a dalších zeleninových pokrmů.
- Tempeh - Je to vlastně sójový sýr, který má zcela osobitý charakter, do něhož se po prvním soustu určitě zamilujete.
- Tofu - Ochutnali jste už tofu? Možná ne, ale určitě jste o něm slyšeli. Je to sójový sýr nebo spíše tvaroh. Využíváme ho do slaných i sladkých pokrmů, ale nejčastěji se přidává do polévek, číny, salátů a dezertů.
Diskuze