Slunečnice - vypěstujte si malá “sluníčka”

Prosluňte svou zahradu těmito zářivými květy, jež připomínají slunce. Vypěstovat si je může opravdu každý, nevyžadují žádnou náročnou péči. Úplně postačí, když je umístíte na slunné místo a budete je pravidelně zalévat.

Slunečnice - vypěstujte si na zahradě malá sluníčka

 

Dnes jich v přírodě existuje více než 100 druhů. Pro okrasné a užitkové účely vzniká šlechtěním spousta dalších odrůd, které se od sebe liší velikostí a také barvou a velikostí květů. Některé květy mají oranžovou nebo červenou barvu, ale najdete i sametově černé. Stavbu květů ale mají všechny slunečnice stejnou, ta se nemění. Některé slunečnice vyrostou jen do malé výšky (asi 30 cm) a jiné jsou vysoké i 4 metry.

 

Pěstování

 

Slunečnicím vyberte slunné místo s propustnou půdou. Nejlépe se jim bude dařit v hlinito-písčité půdě, ve které je dostatek živin. Výsadba by měla proběhnout v druhé polovině dubna. Sázejte slunečnice přímo na záhon, ale nezapomeňte mezi nimi nechat minimálně 20 cm volného prostoru.

 

Měli byste je sázet někam do závětří, aby se vám mladé rostlinky nepolámaly, kdyby začal foukat silnější vítr. Jakmile budou vysoké asi 30 cm, budou již potřebovat oporu. Svou práci dobře odvedou dřevěné kůly, které zaručí, že se slunečnice nevyvrátí.

 

Jak poznáte, že se jim moc nedaří?

 

Slunečnici málokdy sužuje nějaká nemoc. Ale najde se pár věcí, které ohrožují její zdraví. Slunečnice velmi špatně snášejí příliš vlhké a stinné prostředí. Dají vám to najevo tím, že jim začne těsně nad kořeny černat stonek. Jestliže jste jim přemokřili půdu a navíc jste jim ani neposkytli dostatečnou oporu, mohou se vyvrátit i s kořeny nebo se jim zlomí stonek.

 

Nejčastějším škůdcem jsou mšice, které se bohužel rozmnožují velmi rychle. Proto byste neměli zbytečně otálet. Musíte zasáhnout co nejrychleji. Pro všechny případy mějte doma insekticidní přípravky, kterými je rychle a účinně odstraníte.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies