Skvrnatička řepná

Tahle houbová choroba nejčastěji napadá listy řepy a mangoldu. Charakteristické skvrny s fialovým lemem, se objevují se na starších listech řepy a na vytrvalém mangoldu.

List napadený škůdcem

Postupně se v listech udělají dírky. Při silnějším napadení mohou skvrny splývat a následně celé listy zasychají. Rostlina pak nouzově vytváří stále nové listy. Ke ztrátám na obsahu cukru a hmotnosti bulev řepy může dojít při teplém a na srážky vydatném počasí. Obrana je celkem jednoduchá, stačí preventivní opatření nebo ochrana za pomocí fungicidů z počátku července.

Co má skvrnatička rádacerco-watch2.trumedia.at

Svědčí jí vlhko a teplo, proto se nejčastěji vyskytuje v ohniscích, v místech s teplým a vlhkým podnebím. Patogen se přenáší osivem, v létě se šíří výtrusy nebo z napadených zbytků rostlin. Za deštivého počasí je přenos choroby velice rychlý.

Ochrana spočívá v prevenci!

Ano, už to bylo jednou řečeno. Chemická ochrana se proti skvrnatičce příliš často neprovádí. Je tedy nutné dodržovat několik preventivních opatření. Pokud pěstujete řepu každý rok, určitě střídejte záhony. Důkladné jednocení porostu se také vyplatí, hlavně při výsevu do klubíček. V případě jednoklíčkového osiva je praktický řídký výsev, pak tedy odpadá následné jednocení. Jestliže jsou porosty až příliš husté, tak se v případě dešťů projeví choroba dříve. Listy totiž nemohou rychle oschnout a skvrnatíce svědčí vlhko. V období sklizně ihned napadené listy odstraňujte, nikdy je nenechávejte ležet v záhonech. Pokud se ve vaší oblasti tato choroba pravidelně objevuje, volte raději mořené osivo.

Jak je to u mangoldu

Mangold se pěstuje jako vytrvalá zelenina, takže nezbývá nic jiného, než včas poškozené listy odstranit. Pokud to jen trochu jde, nepěstujte mangold v blízkosti červené řepy. V záhonu mangoldu dodržujte také určitou vzdálenost mezi sazenicemi, aby mezi rostlinami proudil dostatek vzduchu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 1 Nejlepší: 3 Nejhorší: 3

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies