Škůdci zeleniny - dřepčíci

Dřepčíci jsou malí broučci, kteří škodí převážně na jaře. Dřepčíci škodí na brukvovité zelenině, ředkvičkách, ředkvích, křenu, malgoldu, kapustě, kedlubnech, někdy i balkónových rostlinách.

Dřepčík černý

Škůdci zeleniny - dřepčíci

Dřepčíci jsou malí broučci, kteří mají velmi silné zadní nohy a dokáží skákat až metr daleko. Škodí převážně na jaře. Tento brouk přezimuje ve spadaném listí.

Dřepčík polní - Phyllotreta undulata (L.)

Dospělci dorůstají velikosti 2-2,5 milimetrů. Mají dlouhá, hnědá, nitkovitá tykadla. Třetí pár končetin je přizpůsoben skákání nadměrným vývinem. Zbarvení je leskle černé se dvěmi žlutými pruhy, které se v ramení části zužují.

Dřepčík černý - Phyllotreta atra (Fabriscus)

Dospělci dorůstají velikosti 2-2,5 milimetrů. Je podobný dřepčíku polnímu, akorát se liší zbarvením. Zbarvení je leskle černé. Larvy jsou bílé až žlutavé, olygopodní, s hnědou hlavou a nohami. Na bocích mají černé skvrny.

Jak dřepčíci škodí?

Dřepčíci vyžírají do listů otvory a znemožňují listům provádět základní biologickochemické děje, ovlivňující základní měrou život rostliny. Škodí převážně na brukvovité zelenině, ředkvičkách, ředkvích, křenu, malgoldu, kapustě, kedlubnech, někdy i balkónových rostlinách.

Ochrana rostlin proti dřepčíkům

Sbírání brouků na jaře je málo účinné, proto je vhodné použití přípravku Decis EW 50 (0,03%), Karate 2,5 WG (0,08%) nebo Zolone 35 EC (0,25%).

Druhy dřepčíků

  • Dřepčík černý
  • Dřepčík polní

Informace k chorobám a škůdcům rostlin

Plevele a ochrana proti nim

Plži v zahradě

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.7 Počet: 7 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies