Skořice je nejen skvělým prohřívacím kořením

Toto koření se používá už přes 4 000 let, takže rozhodně patří mezi nejstarší koření na světě. Má nezaměnitelnou a jedinečnou vůni, barvu i chuť. Díky blahodárným účinkům na náš organismus funguje nejen jako lék, ale i jako prevence.

Skořice

 

Skořicovník - strom, ze kterého získáváme skořici

 

Skořicovníky jsou tropické a subtropické dřeviny, které řadíme do čeledi vavřínovitých. Můžete je vidět především v jihovýchodní Asii. Dorůstají do výšky až 15 m, ale na plantážích je formují spíše do tvaru keřů. Tím se výrazně zjednoduší sklizeň, která probíhá v květnu a říjnu.

 

Kůra tohoto stromu je vlastně skořice tak, jak ji známe. Nejprve se však vrchní kůra musí seškrábnout, protože je příliš hořká, pak se strom přikryje rohožemi, pod kterými dochází k fermentaci. Hořkost se vytratí a vůně naopak zesílí. Poté se kůra ještě nechá usušit na slunci. Po usušení se kůra stáčí do ruliček.

 

Jak bojovat proti nachlazení?

 

Účinnou prevencí proti nachlazení je právě skořice a med. Obě suroviny jsou považovány za nejvhodnější přírodní prevenci. Doporučují se užívat při chřipce, nachlazení, ale pomáhají i při angíně. Med má antibiotické účinky a bojuje i proti infekci. Pokud jej zkombinujete se skořicí, účinky ještě více zesílí.

 

V chladných měsících vás navíc toto koření krásně zahřeje. Když si do šálku kávy, kakaa, horkého čaje či jiného nápoje přidáte ruličku skořice nebo jen její kousek, můžete ji využít jako takové míchátko místo lžičky, které vám nápoj provoní a i osladí.

 

Účinky skořice

 

  • Podporuje mozkovou aktivitu. Už jen samotná vůně vám doslova “viburcuje” vaše smysly. Pomáhá zlepšit paměť, zvyšuje koncentraci a funguje i jako prevence proti vzniku Alzheimerovy choroby, případně také dokáže zpomalit její průběh.
  • Pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi. Podle studií lze snížit hladinu cukru až o 30 %. Urychluje a ulehčuje trávení. Stačí když si po jídle dáte čaj a do něj přisypete trochu skořice. Pokud ale užíváte inzulín, měli byste se nejprve poradit s lékařem, jestli zvýšené množství skořice nebude mít negativní vliv na váš zdravotní stav.
  • Posiluje imunitu a pomáhá zmírnit menstruační bolesti.
  • Stimuluje krevní oběh, takže pokud vás vždy trápily studené ruce a nohy, teď už je s tím konec. Skořice vás pěkně prohřeje zevnitř a navíc vám dodá i tolik potřebnou energii.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies