Skleník - proč byste si ho měli pořídit i vy?

Skleník nemusíme pořizovat pouze za účelem pěstování zeleniny. Můžeme si tam zasadit i bylinky nebo květiny. Cokoliv vás napadne. Díky skleníkům, pařeništím a fóliovníkům vám v pěstování nezabrání chladné počasí časně zjara či na konci podzimu. Prodloužíte si tím vegetační sezónu. Ale jak si vybrat vhodný doplněk na vaši zahradu? Na co nesmíte při rozhodování zapomenout? Pojďme si porovnat jednotlivé druhy.

skleník

 

SKLENÍK - nejlepší volba

 

Někteří se mylně domnívají, že pořízením skleníku a zasazením semen jejich starosti končí. Bez pravidelné péče se žádné úrody bohužel nedočkáte. Samozřejmě existují i skleníky s moderními vychytávkami jako je automatické otevírání oken, zavlažovací systém, ale nezapomínejte, skleník je živý organismus a bez vaší péče ho neudržíte “naživu”. Není nutné věnovat se mu každý den, ale čím častěji se o něj staráte, tím dřív odhalíte a odstraníte choroby či potencionální škůdce. Hlavně si dejte pozor, aby skleník měl přiměřený počet oken a dostatečně velké dveře, abychom se nemuseli hrbit. Pokud nemá dostatek oken, můžou se vám pak rostliny v příliš vysokých teplotách přehřívat. Je vyráběn ze skla či polykarbonátu, který je vhodnější pro pěstování zeleniny a k ušetření energie k vytápění.

 

Jakou velikost zvolit? Pořádně si rozmyslete, co všechno si tam chcete pěstovat. Později už ho nijak nezvětšíte. Je dobré zohlednit, kam má být skleník orientován. Pro naše klimatické podmínky se radí umístit jej na západ-východ. Skleník si můžete nejčastěji pořídit se sedlovou střechou, který se dá umístit kamkoliv na vaší zahradu. Jsou i skleníky přístavbové, jenž jsou opřené o nějakou stěnu vašeho domu. Jsou oproti samostatně stojícím skleníkům méně náročně na energii, takže ušetříte. Ale nadruhou stranu poskytujete rostlinám o polovinu méně světla. Skleník si můžete pořídit s ocelovou konstrukcí, nebo ze dřeva či jejich kombinace. Můžou být trvale umístěné nebo mobilní. Nejdůležitější u skleníku je, aby poskytoval dostatek světla a tepla a dostatečný přísun vzduchu.

 

Fóliovník a pařeniště

 

Oproti skleníku jeho koupí ušetříte více peněz, je vyráběn z lehčích materiálů, ale má nižší trvanlivost a odolnost vůči vnějším vlivům. Většinou j tvořen pozinkovanými profily, ale může být tvořen i ze dřeva. Pokud byste chtěli prodloužit životnost bez zbytečné údržby, kupte si hliníkový fóliovník. Fóliovníky nepotřebují základy, stačí je zatížit v určitých bodech. Také pařeniště patří mezi levnější varianty, nemůžete v něm pěstovat vyšší rostliny, ale můžete si jej umístit i na váš balkón. Což je výhodné zvlášť pro ty, kteří nemají zahradu nebo ji nemají dostatečně velkou. Vyrábí se buď ze dřeva nebo jsou i plastové. Můžete si pařeniště i vyzdít pro pevnější základy, ale stěny umístěte aspoň do metrové hloubky, abyste zabránili postupnému sesedání půdy.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.0 Počet: 3 Nejlepší: 4 Nejhorší: 2

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies