Šípky - co všechno se z nich dá připravit?

Plané růže zdobí krásné květy, které se na podzim mění na červené šípky. Tvrdé a červené šípky se sbírají od září do října a jsou ideální k usušení. Jiné šípky, které se sbírají na jaře se hodí k přípravě omáček nebo marmelád, neboť jsou sladší.

Šípky a jejich léčivé účinky

 

Šípkové víno

 

Připravte si čerstvé šípky (1,5 kg), cukr (1,5 kg) a k tomu ještě 3 l vody. Odstraňte šípkům květy a stopky a na obou koncích je nařízněte. Vodu s cukrem si mezitím svařte. Očištěné šípky pak dejte do velké láhve (nejlépe od okurek) a zalijte cukrovým nálevem.

 

Láhev pořádně uzavřete pomocí kvasné zátky s bublátorem a dejte ji na teplé místo. Víno bude kvasit tak dlouho, dokud se všechny šípky nepotopí na dno láhve. Celý tento proces trvá přibližně 2 měsíce. Víno pak musíte stočít do láhví pomocí hadičky. Láhve pak pevně uzavřete a uskladněte naopak do chladna. Víno vám dozraje asi za 4 či 6 měsíců. Pak si jej můžete vychutnat.

 

Věděli jste, že šípkový olej prospívá trávení a povzbuzuje střevní peristaltiku? Připravte si ho v pohodlí domova.

 

Budete potřebovat nasekané šípky (4 lžíce) a panenský olivový olej (0,5 l). Z šípků vyjměte jadérka a zbavte se i chloupků. K nasekaným šípkům pak přilijte olivový olej. Šípky by měly být úplně ponořené a takto je nechte 2 týdny louhovat. Každý den je ale musíte trochu protřepat. Pak je stačí zcedit, plody důkladně vymačkejte a olej pak nalijte do sklenice. Aby vám olej déle vydržel, dejte jej do ledničky. Můžete ho klidně užívat po 1 lžičce 1x denně.

 

Zdravý šípkový sirup

 

Budete na něj potřebovat zralé šípky (1 kg), vodu (2 l) a cukr (1,5 kg). Nejprve si rozmačkejte šípky a pak k nim přilijte vodu. Dejte je vařit asi na 10 minut. Pak směs 2x zceďte - přes síto a pak ještě přes plátno. Sirup pak dejte znovu vařit a teď už k němu přidejte i cukr. Počkejte až se rozpustí, pak je sirup hotový. Dokud je sirup horký, lijte ho do sklenic, které pak musíte pořádně uzavřít.

 

Netradiční džem z šípků

 

Opět budete potřebovat 1 kg čerstvých šípků, vodu a 600 g cukru. Zbavte šípky stopek a okvětních lístků, pak je nakrájejte a opláchněte. Dejte je do hrnce, zalijte je vodou a vařte tak dlouho, dokud nezměknou. Pak směs propasírujte přes sítko. Vznikne vám protlak který dáte znovu vařit. Až zhoustne, odstavte hrnec a lijte do zavařovacích sklenic. Po důkladném uzavření víčkem je pak otočte víčkem dolů a nechte vychladnout.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies