Šípková růže (Rosa canina)

Šípkové růži se říká i jinak. Můžete ji znát jako planou růži, divokou růži, psí růži nebo jako trnovou růži. Šípky jsou plné vitamínů. Víte, kdy probíhá sklizeň a jaké mají léčivé účinky?

Šípky

 

Šípková růže je keř, který naroste od 1 do 4 m. Jeho výhonky jsou prutovité a větve jsou zdobené ostrými hákovitými ostny. Keř má 5 - 7 četné řapíkaté listy, jenž mají vejčitý tvar s pilovitým okrajem. Od května do července se můžete kochat krásnými bílými či světle růžovými květy. Nádherně voní a rostou na dlouhých stopkách. Jejím plodům se říká šípky a ty mají jasně červenou barvu. Šípky bývají zralé na konci srpna či na začátku září. Mají vejčitý či kulovitý tvar.

 

Výskyt

 

Šípky u nás najdete všude. V Evropě na ně také často natrefíte, ale objevují se i v severo-západní Africe nebo v Asii. Šípky jsou na mezích, v příkopech, na okrajích polí a cest, jednoduše na jakémkoliv slunném místě. Svědčí jim vápenatá, suchá až přímo vyprahlá půda. Moc často ji v zahradách neuvidíte, protože jí roste obrovské množství v přírodě. A možná ji někteří nechtějí pěstovat z toho důvodu, že se může zbytečně moc rozmáhat.

 

Léčivé účinky

 

Šípky jsou bohaté především na vitamín C. Najdete v nich i vitamín A, B1, B2, K, niacin, beta-karoten, pektin, sacharidy, kyselinu citronovou a jablečnou, éterické oleje, sorbitol, ale i minerální látky - draslík, železo, sodík, fosfor a vápník. Pro jeho léčivé účinky se používal již ve středověku. Posiluje naši imunitu, působí močopudně a pomáhá zvýšit odolnost proti infekcím.

 

Šípkový čaj pomáhá překonat jarní únavu a pomáhá i při chřipce a nachlazení. Pravidelnou konzumací působí preventivně proti paradentóze a onemocnění dásní. Díky kyselině nikotinové pomáhá regulovat hladinu cholesterolu v krvi. Niacin odvádí také skvělou práci - rozšiřuje cévy, takže dokáže snížit vysoký krevní tlak. Sirup vyrobený z plátků růží vám zase pomůže s léčbou ledvinových chorob nebo se postará o snížení horečky.

 

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.5 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies