Siamská kočka (Siamese cat)

Siamská kočka jako mimořádně elegantní a typicky zbarvená kočka má po celém světě řadu oddaných ctitelů. Tato vysoce elegantní kočka má svou nezaměnitelnou povahu. Je vysoce inteligentní a vyžaduje pozornost.
Kočka siamská

Siamská kočka (Siamese cat)

Původní vlastí tohoto plemene je Siam (dnešní Thajsko). Siamská kočka je ve světě koček považována za vrchol elegance a krásy. První kočky byly dovezeny do Anglie v polovině devatenáctého století - tam si také získaly mnoho příznivců.

Popis

Siamská kočka je plemeno orientálních krátkosrstých koček. Je to štíhlá elegantní kočka na dlouhých nohách s drobnými tlapkami. Hlava má trojúhelníkový tvar. Typický je dlouhý aristokratický nos, velké zašpičatělé uši a oči ve tvaru mandlí v modré barvě. Srst je krátká a jemná s barevnými odznaky na uších, obličeji, ocase a tlapkách. V průběhu let se měnil vzhled siamek směrem ke štíhlejším tělesným tvarům a také se rozšiřoval počet jejich barevných variet.

Charakter a temperament

Siamka má jedinečnou, milou a temperamentní povahu se silnou vazbou k člověku. Jsou tím druhem koček, které dovedou být hlučné a náročné. Siamské kočky jsou nerady nechávány o samotě. Vyniká vysokou inteligencí: na rozdíl od jiných koček se snadno naučí aportovat a když si zvykne na speciální vodítko, potěší ji i vycházka.

Péče

Jako krátkosrsté plemeno ji stačí jednou týdně vykartáčovat, ale vzhledem k mimořádně štíhlé stavbě těla by proti evropské kočce by měl být podíl bílkovin v její stravě vyšší.

Velikost a hmotnost

Velikost je miniaturní a váha se pohybuje v rozmezí 2,5 až 5,5 kilogramů.

Zajímavost

Siamská kočka byla na počátku 20. století dovezena také do Ruska. Výsledkem páření se s jinými plemeny a místními kočkami ztratila svoji čistokrevnost. K tomuto došlo rovněž v její domovině v Thajsku. Proto začala „Asociace ochrany divokých koček Thajska“ nyní znovu pracovat na zvýšení počtu Siamské kočky a obnově čistoty plemene. Rozvojem plemene se aktivně zabývají také v Anglii.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 2 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies