Sháníme dárky na poslední chvíli

Vánoce jsou doslova za dveřmi a my si náhle uvědomíme, že jsme na někoho zapomněli… Co teď? Situace je to určitě nepříjemná, ale ne beznadějná. Ostatně, nechte se inspirovat našimi tipy.

Zabalený dárek

Jak obdarovávat?

Zásada číslo jedna při kupování dárku zní, řídit se vkusem obdarovávaného, ne naším. To se lehčeji řekne, než udělá, neboť podvědomě máme tendenci kupovat, co se líbí nám. Proto neznáme-li dotyčného tak dobře nebo nemáme-li přesné instrukce o tom, jak by měl dárek vypadat, raději se vyhněme příliš osobním darům.

Co kupovat

U dětí do tří let se řídíme spíše přáním rodičů a zdravým rozumem - nebudeme třeba kupovat šlapací autíčko do městského bytu a už vůbec zapomeneme na zvířátka (živá).

U předškoláků máme poměrně široký výběr, děti v tomto věku samozřejmě preferují hračky před oblečením (výjimkou mohou být pětileté parádivé slečny). Radost udělají omalovánky, pastelky a barvy, modelína, vystřihovací modely - tedy dárky, které podporují kreativitu a dárce finančně nezruinují.

Starší děti už mají specifická přání, často podléhají módním vlivům a vlivům okolí, proto buďme opatrní s nákupem oblečení. Potěší naopak DVD, CD s jejich oblíbenou hudbou nebo pohádkami, plakáty s oblíbenými hrdiny nebo hvězdami.

Dospívající jsou nejnáročnější kategorií k obdarování. U oblečení zpravidla preferují konkrétní značku, barvu, střih, proto je docela riziko koupit teenagerovi oblečení na vlastní pěst. Nezklame naopak high technika - cokoli do počítače, mobilu, prázdná CD a DVD (než se rozhoupeme k nákupu filmu nebo hudby, teenager si je dávno stáhne z internetu).

Seznam osvědčených dárků

  • Zážitky, pobyty apod. Hit posledních let. Většinou se dají zorganizovat tak, že si obdarovaný sám vybere termín, kdy chce akci absolvovat. Můžete tak překvapit pobytem ve wellness zařízeních, lázeňským poukazem, romantickým víkendem pro dva nebo třeba čokoládovou masáží.
  • Lístky na koncert, předplatné do divadel, zaplacení kurzu, předplatné novin nebo oblíbeného časopisu.
  • Dálniční známky na automobil, předplacený kredit pro volání mobilem.
  • „Osobní" dárky: kalendáře s rodinnými fotkami, trička, hrnky, podložky na myši s vašimi foto; vaše nebo rodinné foto realizované uměleckým fotografem (např. akt, retro foto...).
  • Pokud jsme si jisti kvalitou, radost udělá i něco domácího „na zub" - domácí cukroví, slivovice, klobásy nebo šunka podle starého rodinného osvědčeného receptu.

Neutrální dárky

  • Rámečky na foto (i digitální), fotoalba.
  • Jídlo, zejména dárkové koše. Mělo by platit, že kvalita převyšuje kvantitu.
  • Kosmetika - nic nezkazíme tělovou kosmetikou (sprchové gely, mýdla, pěny na holení), vyhněme se raději dekorativní kosmetice.

Čemu se raději vyhnout

I když kupujete dárek v časové tísni, zkuste odolat:

  • Hrnkům a hrnečkům.
  • Různým žertovným předmětům, respektive předmětům s žertovnými nápisy (platí hlavně pro pány - ne každá žena a dívka ocení půllitr s Pivrncovým vtipem).
  • Dekorativním předmětům (obrázky, plakáty, keramika...) - jsou osobní a dost často se netrefíme do vkusu obdarovávaného.
  • Super praktickým a zároveň banálním dárkům - jasné ne ponožkám, papučím, utěrkám, kapesníkům.
  • Darování živého zvířete - často doslova danajský dar. Nezřídka se stane, že hlavně děti po počátečním nadšení značně ochladnou a rodina pak řeší ono známé nerudovské „kam s ním...?"

Peníze jako dárek?

Nejjednodušší, i když zdaleka ne nejelegantnější řešení... Je mnoho lidí, kteří obálku s penězi jako dárek zavrhují. Ale ruku na srdce - neudělá právě ona mnohdy větší radost než špatně vybraný svetr, parfém, na který jsme alergičtí, nebo už asi padesátý hrnek, kterých máme plnou kredenc? Zvlášť dospívající tuto metodu ocení - většinou mají dost vyhraněný vkus, do kterého je obtížné se trefit, na Ježíška už také nevěří, takže většina z nich ocení svobodu volby - koupit si dárek podle sebe.

Dárky z internetu

Stále více lidí vybírá dárky přes internet z pohodlí domova. Vyhnou se návalům lidí a cena je často příznivější, než v kamenných obchodech. Těsně před Vánocemi je ale třeba pořádně si ověřit termín dodání, aby dárek skutečně skončil pod stromečkem.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies