Seznamte se s mnohonožkami

Mnohonožky (Diplopoda) jsou druhem členovců, se kterými se můžeme běžně setkat v lese, na zahrádce i ve městě. Existuje jich mnoho druhů - liší se od sebe velikostí, tvarem těla, zbarvením a místem svého výskytu. Nejraději mají vlhčí stanoviště, proto je nejčastěji nalezneme schované pod kameny, kůrou, v podhoubí nebo pod tlejícím listím.

Mnohonožka

Mnoho nožek mají mnohonožky

V našich klimatických podmínkách se nejčastěji setkáme s následujícími druhy mnohonožek: Svinulí skvrnitou, Mnohonožkou zemní, Chobotulí oranžovou, Hrbulí pestrou a Plochulí křehkou. Největší z uvedených druhů je Mnohonožka zemní, jejíž tělo dosahuje délky až 2,5 centimetru. Najdeme ji nejčastěji na zahradě nebo v lese pod tlejícím listím. Nejmenším druhem je Hrbule pestrá s délkou těla okolo 1 centimetru, která se nejhojněji vyskytuje v úzkých štěrbinách a pod kameny. Ostatní uvedené druhy se vyskytují převážně v listnatých a jehličnatých lesích.

Jak mnohonožky vypadají a kolik mají vlastně nohou?

Kruhovité nebo půlkruhovité tělo mnohonožek je dlouhé, tenké a dle druhu dosahuje délky od 0,5 do 3 centimetrů. Je pokryté chloupky, případně je povrch těla pokryt vrstvou chitinu a zpevněných vápenatých solí. Mají kulovitou hlavu, na které nalezneme jeden pár tykadel, obvykle tvořený ze sedmi až osmi článků. Oči mají jednoduché, v pyscích mají kusadla se dvěma páry čelistí. Mezi hlavou a tělem je jeden volný, krční článek.

Tělo mnohonožek je tvořené z článků, přičemž na každém článku nalezneme dva páry tenkých a krátkých nohou. Nelze tedy přesně říci, kolik mnohonožky mají ve skutečnosti nohou. Jisté ovšem je, že jich mají opravdu mnoho…

Pro zajímavost: Mnohonožky mají dýchací otvory umístěné na spodní straně těla. Díky tomu jsou schopny redukovat ztráty vody z jejich těla. Navíc některé druhy mnohonožek dokáží vyrobit páchnoucí nebo jedovaté látky, díky kterým se chrání před svými přirozenými nepřáteli.

Účinní pomocníci na zahradě

Mnohožky jsou druhem, který rostlinám neškodí. Živí se pouze jejich zbytky (listí, dřevo, kůru), které po zpracování v trávícím ústrojí vyloučí zpět do půdy a tak ji vyživují. Dá se tedy říci, že jsou to užiteční (a také pilní!) dělníci, kteří zajišťují správný koloběh živin, jenž je pro růst rostlin velmi důležitý.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 3.5 Počet: 4 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies