Setí pro začátečníky

Přestěhovali jste se na vesnici nebo koupili zahrádku a teď si s ničím nevíte rady? Každý jednou začíná. Dnes vám poradíme, jak vyzrát na setí. Co vyzkoušet a čemu se raději vyvarovat? Za chvíli to budete mít v malíčku.

Předpěstování sadby

Nejdůležitější je světlo!

Ano v předpěstování sadby je nejdůležitější světlo. Pokud bude osvětlení nedostatečné, ihned to na mladých rostlinkách poznáte a to nemusíte být žádný zkušený zahradník. Takové rostlinky jsou slabé a dlouhé, polehávají a často je napadají plísně. Aby rostlinky měly světla více, lze jim snadno pomoci. Využijte jednoduché pomůcky, které denní světlo odrazí zpět do truhlíku. Méně důležité je pro zasazené rostlinky teplo.

První měsíce nejsou snadné

Na tuhle činnost je potřeba mít určité vybavení. Hlavní je místo, kde se zasazeným rostlinkám bude dobře dařit, tedy místo s dostatkem světla, ale ne v blízkosti radiátorů. Teplota by něměla kolísat, proto si pro kontrolu teploty přichystejte malý teploměr. Rostlinkách můžete také přisvětlit. Jak na to? Stačí desky z kartonu obalit alobalem a nebo jednoduše opatřit aktivní světelný zdroj. Výsev je také třeba aspoň jednou za den kontrolovat.

Zálivka tak akorát

Výsev nijak neurychlíte, ani teplem, ani tím, že se v truhlíku budete neustále rýpat. Chce to svůj čas a brzy uvidíte, že se v tuhlíku něco děje. Zálivka by měla být uměrná vývoji rostlinek a také teplotě. Po tom, co rostlinky vyklíčí, snažte se držet pokojovou teplotu tak nízko, jak jen to půjde. Střídmá zálivka ve spojení s nižší teplotou donutí rostlinky k tvorbě silných a do stran rozvětvených kořenů. Pokud bude pokojová teplota moc vysoká, rostlinky vyrosotu do výšky. Takovou rostlinku už nezachráníte ani hlubším přesazením.

Zkuste rozprašovač

Rozprašování je nejlepší forma zalévání vysetých truhlíků. Proud vody totiž může semínka vyplavit a je po úrodě. Po konvičce sáhněte, až rostlinky vzejdou.

Peletové osivo

Tak tohle chce trochu jiné zacházení. Co to vůbec je peletované osivo? Jde o postup, při kterém jsou drobná semínka obalována dalšími látkami, aby byl výsev, klíčení a přepichování usnadněn. Ovšem tady rozprašovač stačit nebude. Po výsevu se musejí peletky několikrát důkladně zalít, aby nasákly vodu. Obaly peletek popraskají a klíčící rostlinka se snadno dostane ven. Peletkový výsev můžete pro vytvoření optimálního mikroklimatu přikrýt sklem nebo fólií.

Přejeme velkou a chutnou úrodu.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 5.0 Počet: 1 Nejlepší: 5 Nejhorší: 5

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies