Scinkové – co o nich nevíte?

Nejde o žádné drobečky, spíše o zavalité ještěry s tajemným pohledem. Nemusíte se bát, jsou vhodní také pro teraristy začátečníky. Vytvořit pro ně terárium, kde se budou cítit jako doma není tak těžké.

novataxa.blogspot.com

Hřebínek ze šupin

Scinkové jsou velice plaší, žíjí skrytě a pouštní druhy se rády zahrabávají do písku. Příroda jim nadělila hřebínek ze šupin, který chrání jejich uši právě před pískem. Jejich tělo je hladké, lesklé a jazyk je mírně rozeklaný. Končetiny jsou témeř zakrnělé. Kde je jejich domov? Obývají Evropu, Asii, Afirku, Ameriku i Austrálii, takže jsou doma témeř všude.

Scink dlouhonohý a scink alžírský

Tyto dva druhy chovámě nejčastěji. Oba druhy dorůstají do velikosti 40 centimetrů, ale vzhledem se podobají robustnějším ještěrkám. Ve strovnání s ostatními ještěrkami scinkové nemají krk, jejich hlava není od těla nijak zřetelně oddělená. Poklud se pro chov scinků rozhodnete, je ideální pořídit si pár. Dvojice bude potřebovat prostor 100x200x40 centimetrů. Vzhledem k jejich přirozenému prostředí, vyžadují stepní terárium s vrstvou písku a kamennými úkryty. Co se týče písku, dopřejte jim vrstvu alespoň 10 centimetrů. Opavdu se rádi zahrabávají. Na jedné straně terária udržujte písek vlhký na druhé straně suchý. Na vlhčí straně uložte misku s vodou. Jak to bude s teplotou? Ideální je podlahové vytápění, to nejvíce napodobí vyhřátý pouštní písek. Ale i scinkové se jako ostatní ještěři rádi vyhřívají pod bodovou žárovkou. Zkrátka je potřeba to zařídit tak, aby se mohli dle libosti ohřát nebo ochladit. Nezapomeňte na světlo s UV paprsky. Denní teplota by se v teráriu měla pohybovat v rozmezí 25 – 30 °C, v noci 17 – 23 °C.

Co k jídlu?

Scinkové jsou vděční strávníci, sní téměř vše, ale dopřejte jim především kvalitu. Poslouží novorozené myši, hmyz, kvalitní kočičí nebo psí konzerva, vařené libové maso, vařená vejce, ale také ovoce, zkuste například banán.

Dočkáte se přírůstku?

V zajetí je to s rozmnožováním scinků složitější, úspěšnost není přiliš velká. Doba páření přichází po zimním spánku, pokud se zadaří, klade samička po šesti až sedmi týdnech vajíčka do jamly v zemi a střeží je. Při teplotě 30 °C se mláďata vylíhnou za deset dnů.

Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 4.0 Počet: 1 Nejlepší: 4 Nejhorší: 4

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies