Schody na zahradě - jak na to

Terén, který na zahradě nemusí být pravidelný, nejlépe dotvoří správně provedené schody. Schody mohou plnit nejen svou funkci, ale také mohou být místem pro zastavení. Schody mají také svůj estetický význam.
Schody,zeleň

Schody – jaké?

Schody musí být mírné, nízké a široké. Velmi strmé schody zrychlují chůzi. Čím jsou schody širší, tím příjemněji působí. Schody nemusí vést vždy nejkratší cestou, protože plní i funkci estetickou a dávají zahradě určitý výraz.

Schody – materiál

Materiál určený pro stavbu schodů bude do určité míry diktovat jejich tvar. Většinu materiálu, který používáme na dlažbu, lze dát i na schody. Je rozumné udělat přístupové cesty i stupně ze stejného materiálu. Materiál vás bude vést k tomu, jak schodiště uspořádat. Volit můžete mezi mozaikovou kamennou dlažbou, železničními pražci, prefabrikovanými betonovými dílci, kulatinou se štěrkem, plochými kameny apod.

Schody – budování v terénu

Schodiště ve svahu vytvořené z rovnoměrně uložených stupňů zanechává po stranách nepěknou plochu. Nejlepším řešením je opěrná zídka, která chrání schody po obou stranách. Schody mohou vést nejen rovně, plošinka pro zastavení se může stát pěkným architektonickým prvkem. Působivého efektu se docílí i kombinací kamenné zídky se širokými a nízkými konzolovými stupni. Při budování schodů je nejdůležitější otázka bezpečnosti. Příliš hladké nebo moc úzké schody jsou nebezpečné.

Schody – rovinné zahrady

Rovinné zahrady můžete udělat zajímavější, vybudujete-li napříč pozemkem několik stupňů. Udělají tak zahradu působivější.

Schody – konstrukce stupňů

Zvláštní pozornost je třeba věnovat nášlapným plochám. Každá musí být uložena do betonu s mírným sklonem tak, aby voda rychle stekla. Záleží na vás, jestli zvolíte schody bez přesahu nebo s přesahem. Schody s přesahem působí odlehčeným dojmem. Často je třeba schodiště zapustit do svahu nebo zvýšit či snížit svah, aby se schody vešly.

Schody – rostliny pro schodiště

Pokud mají schody náležitě splynout se zahradou, je velmi důležitý výběr rostlin, které je mají lemovat nebo pokrývat. Abyste dosáhli náhodného růstu rostlin, nechte po stranách schodiště otvory, které osadíte, nebo ponechte na výsadbu volné mezery. Vyberte takové druhy, které nerostou příliš bujně a vydrží i to, že se po nich bude chodit. Ideální jsou pro tento účel byliny, které po rozšlapání voní. Zkuste římský heřmánek, polej nebo nízce rostoucí mateřídoušku.
Jak se vám líbil článek? Hodnocení: 2.3 Počet: 6 Nejlepší: 5 Nejhorší: 1

Diskuze

Podpořte projekt Cisterna pro hasiče Žulová nákupem v e-shopu s charitativním kalendářem a reklamními předměty.

Magazín pro všechny pěstitele, chovatele a domácí kutily. Články o pěstování rostlin, chovu zvířat a nových trendech v bydlení.

O magazínu

ZŮSTAŇTE VE SPOJENÍ

POSLEDNÍ ČLÁNKY

POSLEDNÍ TWEETY

© 2024 Railsformers s.r.o., Zásady zpracování osobních údajů Nastavení Cookies